Porvoo-fællesskabet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Landene i Porvoo-fællesskabet.

Porvoo-fællesskabet er et anglikansk-luthersk kirkefællesskab mellem lutherske kirker i Norden og Baltikum, anglikanske kirker på De britiske øer og episkopale kirker på Den iberiske halvø. Aftalen om fællesskabet, Porvoo-aftalen (Porvoo-erklæringen eller Porvoo-deklarationen[1]), blev 1992 forhandlet i Porvoo i Finland og underskrevet af kirkernes øverste ledere ved ceremonier henholdsvis 1. september 1996 i Nidarosdomen, 8. september 1996 i Tallinn domkirke i Estland og 28. november 1996 i Westminister Abbey i London.[2]

Aftalen indebærer at kirkesamfundene anerkender hinandens dåb, nadver og bispeembede, og at døbte medlemmer af de enkelte kirker kan betragtes som medlemmer af andre kirker i fællesskabet. Inden for Porvoo-fællesskabet kan biskopper, præster og diakoner gøre tjeneste i hinandens kirker uden ny ordination eller indvielse.

Den danske Folkekirke deltog ligesom Den lettiske lutherske Kirke i udformningen af Porvoo Erklæringen, men de to kirker valgte alligevel ikke at tilslutte Porvoo Fællesskabet fra starten [3]. Siden har Den danske Folkekirke underskrevet Porvoo Erklæringen, hvilket skete ved en gudstjeneste i Københavns Domkirke 3. oktober 2010[4]. Den lettiske lutherske Kirke har stadig ikke tilsluttet sig Porvoo Fællesskabet men deltager sammen med Den lettiske lutherske Udlandskirke og Den lutherske Kirke i Storbritanien med observatørstatus.

Arbejdet i Porvoo Fællesskabet koordineres af en kontaktgruppe med én repræsentant fra hver kirke inkl. kirkerne med observatørstatus. Kontaktegruppen ledes i fællesskab en af anglikansk og en luthersk biskop.

Medlemskirker[redigér | redigér wikikode]

Kirker med observatørstatus[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • The Porvoo Churches"History" (Engelsk)
  • Folkekirkens tilslutning, referat ved Karen Schousboe — Og kritisk kommentar af Jesper Langballe i Berlinske Tidende 19. december 2009
  • Opslag i Den Store Danske, DSD, der oplyser at Den danske Folkekirke ikke har tilsluttet sig på grund af den stærke position bispeembedet tillægges i erklæringen. (læst 2010-12-18)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. The Porvoo Common Statement (Engelsk) – Tekst fra fjerde plenarmøde i Järvenpää, Finland, 9-13 oktober 1992
  2. PorvooChurches.org
  3. PorvooChurches.org
  4. Folkekirken har underskrevet Porvoo-erklæringen, referat ved Karen Schousboe