Spring til indhold

Diskussion:Den israelsk-palæstinensiske konflikt

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dette er diskussionssiden til diskussion om forbedringer af artiklen Den israelsk-palæstinensiske konflikt

Artikel-regler
Israels flag Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Israel, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Israelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Meget aktuel nu[rediger kildetekst]

Bør denne artikel ikke være på forsiden over aktuelle begivenheder pt.? Vil vove at påstå at den er mindst lige så aktuel og alvorlig som Tour De France. Anders (diskussion) 20. jul 2014, 10:17 (CEST)

Hvis jeg må citere Lord Palmerstons berømte replik til Dronning Victoria om 2. slesvigske krig: "Der er tre mennesker, der har forstået, hvad den drejer sig om. Den ene er død, den anden er blevet sindssyg og den tredje er mig - og jeg har i mellemtiden glemt alt om den." Sådan har jeg det næsten med forholdet Israel-Palæstina. Jeg har dog bemærket, at denne artikel efter den seneste måneds ændringer/tilføjelser er ganske god og holder en rimelig objektiv balance - neutralitetsstandpunktet er næsten umuligt at overholde, da stort set alle eksperter og kommentatorer er tilhænger af en af parternes standpunkter - eller i alt fald stærk modstander af den anden part. Nogle afsnit, der bør uddybes er: 1) FN's rolle i konflikten, gerne et summary af de vigtigste resolutioner. 2) De fredsbevarende styrker i Gaza 1960-1963 3) Fredsprocessen efter Osloaftalerne 4) Konfliktens indflydelse på dagliglivet både i Israel og i selvstyreområderne.--Ramloser (diskussion) 26. jul 2014, 22:25 (CEST)

Diskussion angående konfliktens opblussen i 2021[rediger kildetekst]

Jeg ser, at mit bidrag er blevet korriget. Tak for at gøre det mere wiki venligt og mere sammenhængende. Jeg ser dog, at noget indhold er blevet slettet grundet kildevalg samt for at beskrive hændelserne proportionelt og nuanceret. Jeg kunne for det første godt tænke mig at vide, hvorfor nogle af kilderne er fjernet; nogle af dem er rapporter udarbejdet af FN med viden fra pålidelige og anerkendte menneskerettighedsrganisationer, som beskæftiger sig tæt med konflikten. Der er også blevet fjernet lidt om baggrunden og konteksten for eskaleringen. Jeg finder det vigtigt at have fredsplanen nævnt og bosættelserne med, da de har en afgørende betydning for optrapningen. Noget er self stadig med i ændringen, og jeg anerkender, hvis det er blevet slettet, hvis det slet ikke er notabelt nok. Konflikten er betændt og narrativer om skyldighed er stadig til debat, så jeg forstår, at bidrag skal være nuanceret og neutrale. Men jeg synes stadig eventuelle sletninger skal diskuteres først. --Nnøbach (diskussion) 18. maj 2021, 22:50 (CEST)[svar]

Jeg har blot forsøgt at gengive de ting du skrev - også har jeg undladt de ting, der er kontroversielle. For min skyld må du gerne inddrage de mere kontroversielle standpunkter, men så tænker jeg, at det skal gengives eksplicit i teksten, at det er kilderne der tilkendegive disse synspunkter. Det er trods alt nogle omstridte synspunkter. Eksempelvis brugte du vist ord som “besættelsesmagt”. Desuden er baggrunden også omstridt; der er ikke nogen entydig forbindelse til et valg i Israel (der har været 4 i de sidste 2 år i Israel) eller en fredaftale og nogle bosættelser til den uro vi ser nu. Der er gjort mange mellemregninger her, hvilket selvfølgelig er fair, men så gengiv hvilken kilde, der er kommet med disse mellemregninger. I øvrigt skal du passe på med at ophæve FN og visse menneskerettighedsorganisationer til sandheden. De er en side af sagen - også har vi Israel, der bestrider det de siger. Og Israel står ikke alene med denne kritik. Afslutningsvis har jeg bevist skrevet nogle af tingene ukonkrete - for at slippe for at gå i detaljen. Eksempelvis er der jo tale om mange retssager over mange år, som har været prøvet mange gange ved flere instanser; dette bliver bare til “retssager”, frem for at henvise til noget specifikt. Men hvis der er noget faktuelt forkert i det jeg skrev, så må du endelig skrive til. Og, som sagt, har jeg ikke noget problem med at du gengiver partiske synspunkter - du skal bare gøre der eksplicit klart for læseren i teksten, at det er partisk. F.eks; “jf. FN (...)”. I modsatfald bliver diverse Israel-Palæstina-artiklerne hurtigt beskyldt for at være partiske og ikke objektivt gengivet. DannyVilla (diskussion) 18. maj 2021, 23:56 (CEST)[svar]