Diskussion:Doktorgrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg troede professor var den højeste grad?? MVH Jone 15. maj 2004 kl. 10:45 (CEST)

Professor er ikke en akademisk grad, men en jobfunktion. Professorer vil typisk have en doktorgrad. Reporter Nielsen 9. okt 2005 kl. 10:57 (CEST)

Dr.psych.[redigér wikikode]

Jeg tror ikke, at man uddeler dr.psych.-titlen i Danmark. Indtil for nylig har man i hvert fald brugt dr.phil., når nogen har fået en doktorgrad i psykologi. Hvis dr.psych. ikke bruges i DAnmark, bør vi notere det i artiklen. Reporter Nielsen 9. okt 2005 kl. 10:57 (CEST)

Den optræder i Bekendtgørelse om doktorgrader fra 14. august 1996 og tilsyneladende operer Aalborg (her) og København (her) med den.
Godt fundet. Ja, ud fra de sider, du henviser til, har titlen kunnet tildeles i Danmark siden 1996. Jeg er dog stadig lidt loren ved sagen. Efter at have kigget Googlet lidt, har jeg ikke kunnet finde nogen danskere, der har erhvervet sig titlen dr.psych. i Danmark. Der for eksempel ikke nogen ansat ved Institut for Psykologi ved KU. Kunne der tænkes at være et eller andet forhold, som gør, at man i praksis stadig ikke bruger titlen? Reporter Nielsen 9. okt 2005 kl. 11:26 (CEST)

Det historiske afsnit[redigér wikikode]

Det historiske afsnit, som jeg tilføjede, baserer sig på Salmonsens og jeg satte derfor Salmonsens-skabelonen på, selvom det kun vedrører dette afsnit. Kun bemærkningen om Anna Hude stammer ikke fra Salmonsens.

Afsnittet mangler dels noget om, hvornår de forskellige doktorgrader blev indført i Danmark (hvilket også kunne anføres i liste over de forskellige doktorgrader) og dels selvfølgelig noget om doktorgradens historie siden begyndelsen af 1900-tallet. --Heelgrasper 14. jan 2006 kl. 05:23 (CET)

Indførelsen af de forskellige doktorgrader[redigér wikikode]

Jeg var i nærheden af SDE på det lokale bibliotek i dag og tog derfor lidt notater omkring indførelsen af de forskellige doktorgrader og hvor de uddeles fra artiklen doktor. Det har jeg nu indført i artiklen, men der er tilsyneladende nogle få, der ikke er med i SDE og oplysninger om disse bør nok indføres i artiklen, hvis de kan findes. Det er også muligt, at situationen omkring hvem, der uddeler hvilker doktorgrader, har ændret sig enkelte steder.

Der er et enkelt sted, hvor jeg har afveget fra oplysninger i SDE, hvilket bør forklares, før nogen indgiver protest. SDE anfører, at dr.phil. blev indført allerede 1479, men i artiklen magister samme sted modsiges dette. Mine notater er lidt uklare her, men den blev enten indført 1824 eller 1854. Jeg har skrevet 1854 i artiklen, men jeg har det kraftigt mistænkt for at være en fejl i mit notat. Ihvertfald blev magister regnet for at være det samme som en filosofisk doktorgrad indtil 1824, hvorefter den frem til 1854 blev regnet som det samme som licentiatgrad ved de øvrige fakulteter. Derefter blev den afskaffet og muligvis var det først her, at dr.phil. blev indført, men havde man så slet ikke noget, der svarede til en doktorgrad 1824-1854? På den anden side blev alle magistre fra 1854 regnet som dr.phil., hvilket vel næppe ville have været helt fair. Ikke desto mindre blev Caspar Paludan-Müller dr.phil. i 1840 og der er noget med, at det var lidt specielt, da han ikke havde magistergraden, som normalt krævedes for dette. Efter denne lille snak med mig selv tror jeg faktisk, at jeg retter til 1824. --Heelgrasper 15. jan 2006 kl. 03:54 (CET)