Diskussion:Eksorcisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bibelen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Bibelen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af bibelrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Man kan sagtens ane at når katolikker, muslimer nævnes som eksempler på nogle der tror på eksorcisme, og det IKKE blev nævnt at eksorcisme i gamle dage var standardrutine i folkekirken, hvor brug af vievandsritualer, og ordene: Forsager du djævlen og al hans væsen .., indgik i folkekirkelige dåbsritualer, så er det tegn på den almindelige folkekirkelige holdning, at de andre er overtroiske, men vi er fornuftige nok til at være kun troene. 80.198.101.100 20. jul 2013, 16:08 (CEST)

Jo... eller bare at der kun er få der har tilføjet noget til siden endnu. Men det ville stadig være rart om der kom en kilde på hvornår dåbsritualet er blevet ændret. Hvis du ikke selv kan finde noget, hvad med at kontakte kirkeministeriet - eller den lokale præst, der er åbent i morgen. TherasTaneel (diskussion) 20. jul 2013, 16:39 (CEST)

Det dåbsritual må da for længst være blevet ændret, de kan da ikke være SÅ overtroiske at de stadig tror eksorcisme, djævle eller lignene 80.198.101.100 20. jul 2013, 17:34 (CEST)

Så, kan du selv piske rundt med "i enkelte karismatiske kristne bevægelser." Hmm, men måske menes der f.eks. Faderhuset, der er da en sanger der tror på lidt af hvert. TherasTaneel (diskussion) 20. jul 2013, 18:09 (CEST)

http://www.folkekirken.dk/fileadmin/files/Pdf/Daab.pdf

I følge den kilde var eksorcisme endnu 1992 en af folkekirkens standardrutiner:

Barnedåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens dåbsliturgi

TROSBEKENDELSE N.N. Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen? - Ja!

..80.198.101.100 20. jul 2013, 19:07 (CEST)

Ja, det havde jeg ikke tænkt på, skriv noget om det. TherasTaneel (diskussion) 20. jul 2013, 19:11 (CEST)
Huske at tilføje dine kilder. TherasTaneel (diskussion) 21. jul 2013, 07:00 (CEST)
Hvis man er interesseret i lidt mere nuancering end blot viden/tro/overtro, kan man læse denne artikel "Djævelen i trosbekendelsen er et dansk fænomen" i Kristeligt Dagblad for 19. januar 2011 af Tobias Stern Johansen, der citerer forskellige teologer om emnet. En artikel i et opslagsværk bør ikke reducere det til et spørgsmål om overtro, men søge at beskrive fænomenet og dets historiske udvikling. Artiklen kan give en idé om hvordan interesserede skribenter kan søge mere litteratur om emnet, der i dansk sammenhæng ser ud til at have meget med Grundtvigs indflydelse at gøre. -- Mvh PHansen (diskussion) 21. jul 2013, 09:42 (CEST)
Enig, men en del af den historiske udvikling er vel f.eks. hvornår det er blevet ændret i ritualer o.s.v. Det ser ud til at være en god artikel, tak og du skal da være velkommen til at tilføje hvad du syntes der mangler eller er skrevet forkert. TherasTaneel (diskussion) 21. jul 2013, 09:51 (CEST)

Folkekirkens dåbsritual, og trosbekendelsen, kan ikke bruges som kilde til påstanden om, at den indeholder eksorcisme. Det er en fortolkning gjort af brugeren fra den anonyme IP, at dette er tilfældet. Wikipedia skal indeholde links til troværdige kilder som enten har den holdning eller kan dokumentere dette som en kendsgerning. Philaweb 21. jul 2013, 10:01 (CEST)

Hvis det ikke er en besværgelse, som der står om i indledningen, hvad er det så? Men igen, hvis nogen har lyst til at udvide eller omskrive siden til at inkludere hvad der er med til at gøre det til en god artikel - med kilder, gå i krig. TherasTaneel (diskussion) 21. jul 2013, 10:17 (CEST)
Man kan godt kalde forsagelseserklæringen for en besværgelse - det er bare ikke det samme som at man betragter djævlebesættelse og -uddrivelse som realiteter. Lad være med at forveksle etymologi med betydning. --Palnatoke (diskussion) 21. jul 2013, 10:25 (CEST)
Du skal være velkommen til at finde kilder der bestyrker din påstand om en besværgelse. Hvis ingen modsætter sig det, så vil jeg fjerne Folkekirkens dåbsritual som kilde til den POV-påstand, der er angivet i artiklen som den ser ud nu. Og jeg vil senere fjerne påstanden om at dåbsritualet indeholder eksorcisme, hvis dette ikke får tilføjet en troværdig kilde, som bekræfter udsagnet. Philaweb 21. jul 2013, 10:27 (CEST)
Ah, tak. Yep, bare få det væk, bare synd for Balle. TherasTaneel (diskussion) 21. jul 2013, 10:30 (CEST)


Til Philaweb

Hvis kildehenvisningen er der, så er det meget let for evt. læsere lige selv at checke og tage stillinger 80.198.101.100 21. jul 2013, 21:01 (CEST)

Nu drejer Wikipedia sig ikke om at danne opinioner – det eneste kildehenvisninger bruges til er at bekræfte de påstande der fremkommer i artiklerne, hvor nogle påstande kan være mere kontroversielle end andre. Du bliver nødt til at komme med en kildehenvisning, som utvetydigt bekræfter dit udsagn. Når du lægger op til at folk kan tage stilling, så medgiver du, at udsagnet ikke utvetydigt bekræftes (dvs. kildehenvisningen er åben for fortolkninger, som ikke er anført i dit udsagn). Lettonica (aka Philaweb) 23. jul 2013, 09:17 (CEST)

At forsage djævelen er ikke nødvendigvis det samme som eksorcisme.[rediger kildetekst]

Den apostolske trosbekendelses primære formål er ikke eksorcisme – den er faktisk en trosbekendelse. Derfor har jeg forsøgt at gøre teksten mere neutral ved at beskrive det faktum, at den trosbekendelse som Folkekirken benytter indledes med en sætning der også, i andre sammenhænge, benyttes til eksorcisme. Philaweb 4. aug 2013, 09:58 (CEST)

Og for dem der ikke kan se forskellen, en kort lille uformel introduktion.
Eksorcisme er uddrivelsen af onde onder, dvs. en præst uddriver ånder fra en person, der er kendt som troende (generelt set, så uddriver man ikke ånder fra folk, som ikke er døbte eller som ikke har været aktivt troende). Det plejer at være familie eller andre nærtstående som henvender sig til præsten. I et sådan tilfælde bruges sætningen: "Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen" af præsten, indtil ånden er uddrevet og personen af egen fri vilje istemmer. Iøvrigt er eksorcisme meget sjælden.
Trosbekendelsen derimod, som i Folkekirken stadig indeholder denne sætning, benyttes af troende som af egen fri vilje opsøger og udtaler trosbekendelsen. Det vil sige, at de ikke er besatte, og at sætningen derfor ikke fungerer som eksorcisme, men som bekræftelse af dåben.
Såvidt en lægmands forståelse. Philaweb 4. aug 2013, 10:10 (CEST)