Diskussion:Fastelavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Unavngivet1[redigér wikikode]

Jeg har netop gendannet artiklen efter at 80.62.21.57 havde udskiftet det meste af indledningen. Ikke fordi 80.62.21.57's bidrag nødvendigvis er forkert, men den indsatte tekst så i mistænkelig grad ud som om den var skrevet af et sted fra. --Palnatoke 31. jan 2006 kl. 21:43 (CET)

Jeg har skrevet om Fastelavn og Karneval på min hjemmeside WWW.traditioner.dk, og derfor har jeg tilladt mig at skrive forordet om, især da fastelavn og karneval ikke er en hedensk fest, men netop som ordene siger tiden før den religiøse faste. Prøv at tage en tur til karnevallets højborge i det sydlige Europa og se hvor meget kirken er indblandet. Inger

Fint nok Inger - bare vi ved det ikke er tilføjet uden tilladelse fra den oprindelige forfatter - vi skulle jo nødigt bryde ophavsretten :-) Mvh Malene Thyssen 31. jan 2006 kl. 23:01 (CET)
Navnene siger jo ikke alt - kirken har traditionelt opslugt og omdøbt førkristne fester. Om dette så lige er tilfældet med fastelavn også, kan jeg ikke sige. --Palnatoke 31. jan 2006 kl. 23:03 (CET)

Jeg synes at det ser helt forkert ud, at der står, at festen oprindeligt er tysk, og at ordet "tysk" så peger på forbundsrepublikken Tyskland. Jeg går ud fra, at festen er ældre end forbundsrepublikken? Ordet "tysk" bør nok pege på noget andet eller slet ikke pege på noget. Lars Dybdahl 31. jan 2006 kl. 23:09 CET

Det var romerne der i årene 0 til 400 e.ch. havde den karnevalslignende fest med til Tyskland, det kan bl.a. ses på de romerske museer i Bonn og Køln. Selvfølgelig er det tidligere en hedensk fest, men ligesom julen og påsken (forårsfesten) er blevet kirkelige fester så er det også sket med det oprindelige karneval. Jeg har studeret mange bøger fra den katolske kirke, om dette emne. Inger Dybdahl 31. jan 2006
(skrevet før sidste indlæg fra Inger)Tysk eller for den sags skyld Tyskland er nogen lidt vanskellige betegnelser, når man omtaler historiske forhold. I det konkrete tilfælde ville et link til Tysk-romerske rige nok være det mest korrekte, når artiklen ikke har mere præcise oplysninger. --Heelgrasper 31. jan 2006 kl. 23:21 (CET)

Kommentar, indsat direkte i artiklen, fra 62.203.19.85:

Der maa vaere nogen her der misforstaar noget - i Schweiz er fastelavnen paa ingen maade nedtonet!! Fastelavnen bliver i Schweiz betragtet som den "5. aarstid", og er for mange mennesker paa det naermeste hellig! I to af de störste byer i Schweiz, nemlig Basel og Luzern, er fastelavnsfolket helt vanvittig - mange tager ferie i den tid for endelig ikke at gaa glip af noget. De störste fester, inkl. optog, foregaar i Luzern og Basel, og bliver vist i fjernsynet. Optogene er store (optog finder man over det hele, selv i den mindste landsby), og hvad man henviser til i optogene er politiske happenings - sarkastisk udfört og med masser af ironi. Derved maa selvfölgelig ikke musikken - som giver feststemning - i rigelig udfoldelse ikke mangle. Her kalder man disse grupper for Guuggemusik.

Karneval = Fastalavn link eller ikke link[redigér wikikode]

1. Jeg er træt af der ikke må stå karneval på fastelavn siden Især for der er en omdiregering fra karneval til fastalavn.

2. Jeg ved ikke hvordan man klager over en bruger, der bliver ved med af vide meget mere karneval og fastalavn om hven der er komiciale og hvem der ikke er! dommer kommer og ved altid best, selv om man ved meget wiki, så syntes jeg, du skal slette f.eks Tour de Frencs det er et cirkus med profescile atister og er super komicialt, også her på wike, f.eks må de have spiciels opsætninger osv.

En side der handler om karneval og fastalavn må godt havde farver og være lidt spralsk. ( Det enestet der er lidt alternativt er min staver måder :o))

Til Ingrid

Karneval i brasilen ligger på samme tid som vores fastalavn, og har langt flere nuancer, en du med din nedladende holdning har opdaget. Finn Fredelund

Til 212.54.92.90:
Karneval er da nævnt i artiklen. Det er muligt at teksten kan udbygge, og det er du velkommen til at gøre.
Dit punkt to forstår jeg ikke, da jeg har svært ved at tro, at du i ramme alvor er utilfreds med at en bruger med viden om karneval og fastelavn, bidrager til artiklen? Og du mener vel heller ikke, at en generel encyklopædi ikke skal indeholde artikler om kommercielle emner?
- Kåre Thor Olsen (Kaare) 17. aug 2007, 21:16 (CEST)
Til Kaare, jeg kan godt forstår du ikke kan forstå!
Du den store mester der ved alt om encyklopædien, og derfor ved der ikke må være link til andre sider end hvad du syntes, det var dig jeg mente du ved jo alt her (ikk´) især om karneval og/eller fasterlavn.
Jeg ved ikke hvor jeg skal klage over dig! og i sær da jeg ikke skriver så godt og heller ikke er programør. Men schikanne virker det som om.
- Finn Fredelund 18. aug 2007, 16:16 (CEST)
Åh, problemet er de eksterne links, jeg fjernede, og ikke selve artikelteksten?
Wikipedia er, som du ved, en encyklopædi. Formålet er at samle viden i Wikipedias egne artikler. Vores formål er ikke at være en samling af eksterne links om et givet emne. Når vi alligevel har enkelte eksterne links, er det fordi der er en grænse for hvor detaljerede oplysninger, man kan have i en generel leksikonartikel. De eksterne links skal derfor fungere som et supplement til de enkelte artiklers hovedemne (de to tilbageværende eksterne links i nærværende artikel, er fine eksempler herpå).
De eksterne links, jeg fjernede, havde intet med artiklens hovedemne at gøre, men pegede på specifikke organisationer, som har - eller måske kan få - egne artikler i Wikipedia. I artiklen om eksempelvis Karneval i København, er det ganske naturligt at have et eksternt link pegende på denne organisation. Derimod er det ikke naturligt at have et eksternt link til Karneval i København, i den generelle artikel om fastelavn og karnevaller, da det ville være begyndelsen til en linksamling om emnet (brug et sted som dmoz til det formål).
Slutteligt: Wikipedia har ikke en egentlig klageinstans, da vi arbejder med et sæt af politikker og normer, som gælder alle. Hvor politikkerne og normerne ikke er tilstrækkelige, skal der opnås konsensus. Og ja, jeg ved meget om Wikipedia, og om hvad Wikipedia er og ikke er. Du kan få den samme viden ved at læse artiklerne, der linkes til på skribentforsiden - og så kan jeg forhåbentlig slippe for utilstedelige kommentarer om chikane; vi kender jo ikke engang hinanden.
Hvis du vil have en god tid på Wikipedia og ønsker at blive taget alvorligt, bør du finde en mere høflig omgangstone og lade være med at råbe bål og brand, når du ikke får din vilje. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 19. aug 2007, 00:34 (CEST)
Hej Kaare, jeg siger jo du ved meget om Wiki, hvis du læste hvad jeg skiver(eller prøver på at skrive). Hvis du syntes min "tone" ikke er så god, så er det måske fordi, der ikke er så mange der gider, blive ved med at prøve af siger du er urimlig. Jeg syntes du ikke forholder dig til min kritik. citat: "Og du mener vel heller ikke, at en generel encyklopædi ikke skal indeholde artikler om kommercielle emner?" Jo da, selv følgeliget men også om Tre hvide due. Men der er åbenbart forskel med link politiken her, f.eks på sider med Tour de Frencs eller Fodboldklubber sider her på Wiki. Jeg tro at vide mere om karneval og fastalavn, her hjemme og i ude i resten af verden, en du,~ undskyld men der for syntes jeg, du et bør klappe hesten og lad være med at true, især når du kan/har så meget at byde på Wiki.

Finn fredelund 29. aug 2007, 12:29 (CEST)

Fastelavnsbegrebet[redigér wikikode]

Det er noget sludder der står i indledningen til denne artikel:
"Fastelavn eller karneval er en fest, der ligger på grænsen mellem vinteren og foråret. At fejre det sejrende forår har man gjort længe for kristendommens tid. Romerne gjorde det, og de gamle egyptere, når Nilen gik over sin bredder og livets og årets cyklus startede forfra".
Fastelavn kan jo kun være en fest på grænsen mellem vinter og forår dér hvor man har mere end to årstider - og slet ikke på den sydlige halvkugle, da man har det modsatte rent årstidsmæssigt i forhold til os i Danmark. Desuden, så er romerne og egypterne helt uvedkommende for begrebet fastelavn og karneval. Jeg synes denne artikel skal forholde sig til emnet. 193.3.95.240 6. feb 2008, 14:50 (CET)

I hvilken del af den plattysktalende verden siger man "fastnacht"? Jeg kender kun varianter af "fastelavend". -- 87.145.199.199 6. feb 2013, 10:57 (CET)

Unavngivet2[redigér wikikode]

I følge min ordborg hedder Fastelavn noget andet end karneval, når man oversætter det til engelsk. Det engelske er her Shrovetide. Hvorfor bliver der ikke linket til det i stedet for carneval (på engelsk)? Karneval er traditionelt en helt anden type fest, som ikke har så meget med den kristne fejring at gøre. Herhjemme er de to jo også adskilte. Maltesen 22. feb 2008 kl. 16:25 (CET)

Sludder[redigér wikikode]

Det er uklædeligt at læse en artikel fyldt med så meget tendentiøst vrøvl, og så samtidig er stavet helt ubehjælpsomt. Hvis man ikke ersikker i retstavning, så få en anden til at skrive for dig!(skrev Vuldarian (diskussion • bidrag) 19. jan 2009. Husk at signere dine indlæg.)

Fastelavn eller karneval?[redigér wikikode]

Hvad handler artiklen om og hvorfor står der fx ikke hvilken dato det er fastelavn i Danmark? Kinamand 4. feb 2011, 22:19 (CET)

Som det fremgår tydligt af afsnittet lige over afsnittet om fastelavn i Danmark er fastelavnssøndag den syvende søndag før påskedag. World wide (de steder man har fastelavn). Det giver derfor ikke mening at angive nogen dato for fastelavn, da den bevæger sig i kalenderen på samme måde som påsken. --Heelgrasper 4. feb 2011, 22:42 (CET)
"World wide"? Det er ikke rigtigt. I de (få) områder i de tysktalende lande, hvor protestanter firer fastelavn (fx Basel), fires den en uge senere end i de katolske omegne. En tid eller anden "forlængede" den katolske kirke fastetiden p.g.a det, at om søndage fastes ikke, og så også terminen for fastelavn. -- 87.145.199.199 6. feb 2013, 10:56 (CET)
Uanset dette, så afhænger fastelavns placering i det enkelte år altid af påsken. (Sidebemærkning til 87.145.199.199: "fira" på svensk hedder "fejre" på dansk.) --Palnatoke (diskussion) 6. feb 2013, 11:17 (CET)

Er der nogen særlig grund til at indholdet om karneval ikke er i en artikel for sig selv? TherasTaneel (diskussion) 1. jun 2017, 17:01 (CEST)

Lad endelig karneval og fastelavn være to artikler188.179.123.130 6. nov 2017, 20:49 (CET)