Diskussion:Franz Schubert

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Symbol support vote.svg Artiklen Franz Schubert er en god artikel. Det vil sige at den har gennemgået en proces og bliver anset som værende god som kundskabskilde og inspiration til andre artikler. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Emblem-star.svg Artiklen Franz Schubert har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 20, 2014.

 

Stock post message.svg Huskeliste for Franz Schubert: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Musik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Musik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af musik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Østrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Østrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Østrigrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Israel Philharmonic Orchestra.jpg
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filharmoni, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filharmoni-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
GA GA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse GA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

En bruger har netop indsat en strengt kronologisk oversigt. Eftersom denne oversigt ikke harmonerer med princippet om, at artiklen skal skrives i en løbende tekst, klipper jeg den ud til en underside. Herfra kan der arbejdes videre med materialet. --|EPO| COM: 2. apr 2011, 15:15 (CEST)

På Deutsche Grammophons hjemmeside er symfonierne I omtaler: Symphony No.8 in B minor, D.759 - "Unfinished" Symphony No.9 in C, D.944 - "The Great" DR bruger også den 8. symfoni "Den Ufuldendte" Kunne man ikke rette ind, for jeg er sikker på at det I skriver er galt. (Skrev 2.106.87.5 (diskussion • bidrag) 10. apr 2011, 16:02. Husk at signere dine indlæg.)

Du er velkommen til selv at rette, - med kildeangivelse. - mvh. Nico 15. apr 2011, 07:43 (CEST)

Gennemgået 2. februar 2013 og udnævnt til lovende[rediger kildetekst]

Meget fin artikel. Forslag:

 • Hele navnet kan fremhæves med fed som lemma, selvom titlen ikke indeholder mellemnavnet.
Yes check.svg Gjort – Ved Palnatoke. --Bob Collowân (diskussion) 15. apr 2013, 22:08 (CEST)
 • Nogle af indledningens påstande bør gentages og uddybes i artiklens brødtekst, da de udtrykker vurderinger og fremsætter påstande. Alternativt kan indledningen skrives om, så den giver et resume af andre væsentlige informationer i artiklen.
Yes check.svg Gjort Jeg har skrevet den om og forsøgt at nedtone påstandene. --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
 • Hvad er en forsamlingsskole?
Det var en oversættelse af det svenske ord "församlingsskola", men det undrede også mig, så jeg har blot ændret det til "skole". --Bob Collowân (diskussion) 15. apr 2013, 16:51 (CEST)
 • Udtrykket "interessante eksperimenter" bør nok omformuleres, da det ikke er NPOV.
Yes check.svg Gjort Jeg har slettet "interessante". --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
 • Indfør gerne flere kildehenvisninger i de sidste tre afsnit i ungdoms-delen.
Yes check.svg Gjort --Bob Collowân (diskussion) 9. maj 2013, 19:37 (CEST)Svar[svar]
 • Link til Die schöne Müllerin og oprettelse af artiklen. Måske kunne værket også nævnes i indledningen, da det er relativt velkendt?
Yes check.svg Gjort Det sidste kan diskuteres. Den har fået et link, men foreløbig har jeg udeladt den i indledningen. --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
 • Få evt. sat de sceniske værker op i et skema så genre, år, librettist m.v. står pænt under hinanden.
Yes check.svg Gjort Rigtig godt forslag. --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
 • Giv gerne nogle detaljer om messerne og de to gange Stabat Mater.
Yes check.svg Gjort --Bob Collowân (diskussion) 15. apr 2013, 16:51 (CEST)
 • Overvej, om der skal oprettes en særskilt liste-artikel om Schuberts værker, og om afsnittet om værkerne skal være løbende tekst som om symfonierne.
Jeg kan se, at engelsk Wikipedia har en sådan liste, som kunne oversættes og bruges. --Bob Collowân (diskussion) 15. apr 2013, 16:51 (CEST)
Yes check.svg Gjort Da jeg ikke føler mig videre kvalificeret til at skrive en løbende, generaliserende tekst om de enkelte genrer, Schubert komponerede i, vil jeg foretrække at bevare den nuværende model, som nogenlunde svarer til den på den svensk- og tysksprogede artikel. Som svar på dit forslag har jeg dog lavet en rendyrket listeartikel over Schuberts værker arrangeret efter D-nummer og indsat et link til denne under 'Værker'-afsnittet. Mvh. Bob Collowân (diskussion) 12. maj 2013, 23:24 (CEST)Svar[svar]
 • Indfør nogle kildehenvisninger i teksten om symfonierne.
Yes check.svg Gjort --Bob Collowân (diskussion) 25. apr 2013, 18:52 (CEST)
 • Talord på ti og derunder med bogstaver.
Yes check.svg Gjort – undtagen i titler og ved nummerangivelser. --Bob Collowân (diskussion) 9. maj 2013, 19:37 (CEST)Svar[svar]
 • Er der flere musikprøver at hente på commons?
Yes check.svg Gjort Jeg har tilføjet 'Kyrie' fra hans anden messe under 'kirkelige værker'. --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
Hele Messe nr. 2 er nu tilføjet. --Bob Collowân (diskussion) 9. maj 2013, 19:37 (CEST)Svar[svar]
 • Forstår ikke helt inddelingen i primær- og sekundærlitteratur. Ville have se det hele som sekundærlitteratur.
Du har ret. Jeg har ophævet adskillelsen. --Bob Collowân (diskussion) 3. feb 2013, 22:07 (CET)
 • Under de eksterne henvisninger: Mener du med "frie" gratis?
Ja, det betyder gratis. Det er blot en standardformular, der vises, når man indsætter et link til International Music Score Library Project.
 • Kan artiklen med årstalskronologien indarbejdes i den løbende tekst og evt. slettes?
Yes check.svg Gjort --Bob Collowân (diskussion) 15. apr 2013, 16:51 (CEST)

Som sagt en fin artikel. Håber du vil arbejde lidt videre med den - så den kan blive god.

Ujkiol (diskussion) 3. feb 2013, 03:34 (CET)

Jeg har gennemlæst artikel og lavet enkelt smårettelser. Hovedsageligt links til andre artikler, der gør forståelsen af artiklen bedre. Jeg har indsat {{km}} en del steder, hvor jeg mener der er uunderbyggede påstande. En artikel der har status af GA, synes jeg heller ikke, bør have afsnit helt uden kildehenvisninger. Desuden mener jeg, at begrebet "en fantasi" skal forklares, da det ikke nødvendigvis er klart for alle hvad det er. En enkelt sætning er omstruktureret lidt, for at give bedre rytme i sproget. Ellers en ganske udmærket artikel, som jeg ikke vil have noget imod blive GA, såfremt kilderne kommer på de steder hvor det er markeret. Toxophilus (diskussion) 20. maj 2013, 18:44 (CEST)Svar[svar]

Tak for hjælpen, Toxophilus. Jeg har givet en definition på fantasia (havde åbenbart overset, at det staves med 'a' til sidst) og vil prøve at supplere artiklen med flere kilder. --Bob Collowân (diskussion) 21. maj 2013, 22:28 (CEST)Svar[svar]
Ja det kan jeg se. Jeg havde heller aldrig hørt om en type musik der hed 'fantasi'. Det er et stort stykke arbejde, der ligger i artiklen, så det er fedt, at hvis du kan føje de sidste kilder på, så den kan godkendes som GA.Toxophilus (diskussion) 22. maj 2013, 09:11 (CEST)Svar[svar]

Der er andre komponister end Schubert, der har skrevet fantasier. Deutsch turde være en tilstrækkelig kilde.77.215.143.98 9. dec 2014, 19:12 (CET)