Diskussion:Gærsvamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.


Oplysningen "Alle arter af Gær lever anaerobt" synes ikke at stemme overens med en:Yeast som siger:

Yeast physiology can be either obligately aerobic or facultatively fermentative. There is no known obligately anaerobic yeast.

Byrial 1. dec 2004 kl. 21:15 (CET)

Det kan jeg godt se, men jeg har min oplysning fra den nævnte Svamperiget (side 40), hvor der står:

"Gær danner ingen hyfer - og har derfor intet mycelie - men lever som enkelte, isolerede, ofte omkring 10 my store celler, der lever anearobt og formerer sig ukønnet ved knopskydning."

Mon ikke trykket skal lægges på ordet "obligately"? I så fald kan det måske gå an med en omformulering af artiklen, så der står: "...Alle arter af Gær kan leve anaerobt....". Kan det bruges?
Mvh.
--Sten Porse 1. dec 2004 kl. 21:26 (CET)
Ja, det er fint. Måske er det endnu mere præcist med "Gær kan både leve anaerobt og aerobt". Byrial 1. dec 2004 kl. 21:41 (CET)

Jeg ville tilføje interwiki-henvisninger, men er i tvivl om hvad jeg skal henvise til:

Bruges ordet "gær" ikke også på dansk i samme betydning som bruges i artiklerne "yeast" på engelsk og "Hefen" på tysk? Byrial 1. dec 2004 kl. 21:41 (CET)

Jo, det er helt klart også sådan på dansk, at "gær" er mange forskellige slags (i realiteten: mange forskellige arter). Det rigtige må være at henvise til yeast hnv. Hefe. I artiklen lagde jeg også - indirekte - op til det samme ved at skrive Gær (Saccharomyces), hvad der typisk er indgangen til en artikel om en slægt.
Retter og tilføjer du?
--Sten Porse 1. dec 2004 kl. 21:55 (CET)
Er det i orden/korrekt at erstatte de tre første punktummer med teksten herunder?

Gær er en gruppe af svampe, der ikke danner hyfer og derfor heller intet mycelium. I stedet lever arterne som isolerede, encellede organismer, der formerer sig ukønnet ved knopskydning.

Gær består blandt andet af slægten Saccharomyces, hvis mest kendte art er bagegær (Saccharomyces cerevisiae) som bruges ved bagning og brygning. Gær kan normalt både leve anaerobt og aerobt. Ved mangel på ilt kan nogle gærarter producere energi ved gæring, det vil sige at de nedbryder sukker til kuldioxid og ætanol (alkohol). Ved ølbrygning og vinfremstilling udnyttes ætanolen, og ved bagning udnyttes kuldioxiden til hæving mens alkoholden fordamper.

Med glukose er processen:

C6H12O6 (glukose) → 2C2H5OH + 2CO2

Byrial 1. dec 2004 kl. 22:35 (CET)
Glimrende indledning; nu bliver det ligefrem spændende læsning! Tak.
Mvh. --Sten Porse 1. dec 2004 kl. 22:39 (CET)

Energi og ATP[redigér wikikode]

Mht. reaktionsligningen for omdannelse af sukker til alkohol og energi så er den dannede energi ATP. Den eneste måde en celle/organisme kan lave og forbruge energi er i form af ATP, som er den eneste energikilde cellen har. Det er måske ikke indlysende at ATP = energi og omvendt, og jeg har derfor skrevet ATP ind i reaktionsligningen i parentes for at understrege dette. Mvh Danielle 14. feb 2007 kl. 10:07 (CET)

Ok, men der findes regler for reaktionsskemaer, der skal være balance i skemaet. ATP er stof og derfor balancerer skemaet ikke når det tilføjes som stof! --Villy Fink Isaksen 14. feb 2007 kl. 10:09 (CET)
Fair nok, hvis det skal være præcist bør det skrives på den måde jeg har skrevet den nu. Jeg noterer dog her på diskussionssiden, at reaktionsligningen ikke er elektrisk afstemt, da jeg mener at det er irrelevant i denne sammenhæng. Reaktionsligningen i artiklen tjener kun til formål at demonstrere at der bliver dannet ethanol og energi (ATP) ved fermentering. Mvh Danielle 14. feb 2007 kl. 10:47 (CET)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

PDH satte slettemarkør ImagevioImage:EColi-Scerevisiae.jpg(diff);

-- CommonsTicker 15. feb 2007 kl. 03:13 (CET)


Historik[redigér wikikode]

Historikken skal vel med over i Gærsvampe, nu hvor artiklen er flyttet. --Villy Fink Isaksen 20. apr 2007 kl. 10:34 (CEST)

Tja... Den kan godt flyttes (Det gøres ved at 1. slette Gærsvamp, 2. flytte Gær til det nu ledige artikelnavn Gærsvamp, 3. gendanne den oprindelige Gærsvamp, 4. gendanne den nuværende version ved redigering). Jeg vil gerne gøre det hvis der er stemning for det, men er usikker på om det er en god ide. Fordelen er at al historikken er samlet ét sted, men ulempen er at det bliver sværere at følge de enkelte redigeringen når 2 forskellige historikker bliver rodet sammen. Byrial 20. apr 2007 kl. 10:54 (CEST)
Tja - tja ... Det må administratorerne så afgøre --Villy Fink Isaksen 20. apr 2007 kl. 10:59 (CEST)
Det er blevet mere og mere praksis at samle historikken når to artikler skrives sammen, det står også på {{sammenskriv}}-skabelonen. Men om det er godt eller skidt kan jeg ikke lige afgøre. -- Danielle 20. apr 2007 kl. 11:09 (CEST)
Det nok måske en fordel mht. til markering af bidragsydernes ophavsrettigheder. Jeg flytter historikken lørdag aften hvis ingen protesterer forinden (og hvis ikke en anden administrtor har gjort det forinden). Processen er - omend ikke teoretisk - så i praksis irreversibel. Byrial 20. apr 2007 kl. 11:43 (CEST)
Flytningen af historikken er nu gjort. Byrial 22. apr 2007 kl. 10:27 (CEST)

Interwiki?[redigér wikikode]

Det ser ud til at interwiki-linkene forsvandt i kampens hede. Er nogen venlig at finde dem frem igen? --Palnatoke 20. apr 2007 kl. 22:58 (CEST)

Er gjort. Byrial 22. apr 2007 kl. 10:27 (CEST)