Diskussion:Hovedbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Norge Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Norge, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Norgerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Slang[redigér wikikode]

Som det fremgår af Google: Hovedbanen, er "Hovedbanen" et slangudtryk for "Hovedbanegården" - primært København H, men også Århus H. --Palnatoke 8. feb 2007 kl. 03:31 (CET)

Ja som oftest. Og i de få andre tilfælde ordet bruges, er det som bestemt form af ordet hovedbane, og kan som sådan omfatte en hvilken som helst vigtig bane i ind- og udland. Der er en diskussion om det på Brugerdiskussion:Dannebrog Spy, hvor du og andre er velkomne til at give jeres besyv med. --Dannebrog Spy 8. feb 2007 kl. 16:26 (CET)

Jeg har nu flyttet diskussionen herover (P.):

Hej Dannebrog spy

Jeg er irriteret over at du har ændret opslaget om hovedbanen. Det er det udtryk som trafikministeriet bruger om strækningen København H - Århus, og derfor er det en mærkelig måde at demonstrere uvidenhed, når du sletter opslaget. --Kaare Dybvad 7. feb 2007 kl. 00:58 (CET)

Der er ikke spor tale om uvidenhed - det skulle da lige være hos Transport- og Energiministeriet (som er ministeriets rette navn). Faktum er jernbanefolk slet ikke bruger betegnelsen Hovedbanen om den pågældende strækning. København - Korsør kaldes Vestbanen, Nyborg - Fredericia omtales undertiden som den fynske hovedbanen, mens Fredericia - Århus er en del af den østjyske længdebane. En søgning på ministeriets hjemmeside på ordet Hovedbanen giver ingen resultater. DSB og Banedanmarks hjemmesider opfatter det som identisk med Københavns Hovedbanegård.
Du har måske hørt udtrykket "Hovedbanen mellem København og Århus" eller lignende på et tidspunkt. Men det er ikke ensbetydende med, at det er banens navn. Tværtimod er det den bestemte form af ordet hovedbane. Dette er en type af baner, der af Banedanmark defineres således: "Hovedbaner udgør det overordnede banenet, der binder landsdelene sammen. Hovedbanestrækninger har den højeste tekniske udrustning og standard." (Kilde: Banedanmark: Jernbaner i Danmark) Andre hovedbaner er Århus - Aalborg, Fredericia - Esbjerg og Lunderskov - Padborg.
Så med mindre du kan fremvise konkret brug af ordet som navn for strækningen og ikke typebetegnelse må jeg konstatere at du - undskyld udtrykket - er på vildspor. --Dannebrog Spy 7. feb 2007 kl. 22:52 (CET)


Jeg er med så langt at de enkelte dele af Hovedbanen har andre navne for delstrækningerne, men at sige at Hovedbanen ikke er mere end et slangudtryk synes jeg er langt ved siden af. Jeg er modstander af at lave googlepedia, hvor det er har flest hits på google er det rigtige. Jeg har, hvis Hovedbanen er et slangurtryk og ikke andet, svært ved at forstå disse links:
Århus Kommune:
http://www.aarhuskommune.dk/portal/borger/trafik_veje/planer/infrastruktur?_page=forslag_til_handlingsplan.emne/hovedbanen.htm
BaneDK's rapport, hvor udtrykket bruges om København-Århus i afsnittet om prioritering af renoveringen:
http://www.bane.dk/visNyhed.asp?artikelID=4351
--Kaare Dybvad 10. feb 2007 kl. 10:37 (CET)
I det første link bemærkes det, at der tales om "hovedbanen", ikke "Hovedbanen" - altså bestemt form af "en hovedbane". I det andet link står der ikke et ord om "hovedbanen". På [1] er det til gengæld tydeligvis Kbh H, der menes. --Palnatoke 10. feb 2007 kl. 11:15 (CET)
Præcist. Og hvis man læser lidt nærmere på siden fra Århus Kommune vil man se at de bruger begrebet hovedbane om strækningen både nord og syd for Århus. Siden handler nemlig om hvor vidt man skal lægge strækningen ved Århus i tunnel under byen. Læs også nedenstående citat hvor af det tydeligt fremgår at ordet hovedbane bruges som et begreb for De østjyske længdebane:
Århus Byråd og Århus Amtsråd har i den sammenhæng lagt afgørende vægt på, at hovedbanen fra Fredericia til Frederikshavn - i første omgang fra Fredericia til Århus - under alle omstændigheder opgraderes og elektrificeres, herunder at det sker snarest muligt.
Infrastrukturudvalget skal på ovenstående baggrund anbefale:
at en jernbanetunnel under Århus ikke nyder fremme
at de statslige ressourcer prioriteres med henblik på at få gennemført det allerede planlagte projekt om opgradering og elektrificering af den Østjyske længdebane fra Fredericia til Frederikshavn - i første omgang fra Fredericia til Århus
at det snarest muligt vurderes, hvorvidt og i givet fald hvorledes der skal ske en udretning af banen mellem Århus og Randers
--Dannebrog Spy 10. feb 2007 kl. 13:30 (CET)
Er enig med Palnatoke og Dannebrog Spy, og foreslår at denne artikel deles op i de respektive banestrækninger (Den østjyske længdebane, Vestbanen, Den fynske hovedbane med videre). Selve hovedbanebegrebet bør der naturligvis også være en artikel om, der passende kunne hedde "hovedbane" eller "hovedbanestrækning" som alternativ til "sidebane" /"sidebanestrækning". Og så kommer artiklen "Hovedbanen" til at være slang som foreslået af Dannebrog Spy. Bare lige for at blande mig!;) --DJ Oldgransker 10. feb 2007 kl. 14:00 (CET)
Jeg har meget svært ved at se hvorfor man skal gøre opslaget til slang og ikke andet, når der rent faktisk er en bane der går under betegnelsen "hovedbanen"(Som Dannebrog Spy selv pointerede), og når det ikke kun er Kh, men også Ar der går under betegnelsen "Hovedbanegård". Men hvis Google skal styre wikipedia, så lav det endelig til slang - samtidig vil jeg foreslå at man fjerner filosofen "Homer" og udskifter ham med Matt Groenings "Homer", da han har flere hits på Google - og ikke mindst den bibelske "Madonna", der skal erstattes af mrs Ritchie. --Kaare Dybvad 11. feb 2007 kl. 16:49 (CET)
Du læser stadig ikke hvad, der bliver skrevet. Hovedbane er en typebetegnelse ligesom sidebane, hovedgade, ringvej osv. og kan ligesom disse bruges om en hvilken som helst bane/vej i ind- og udland, der opfylder kriterierne. Banen hedder IKKE hovedbanen - den er en hovedbane.
Der er ikke tale om "Google-pedia", men om de betegnelser autoriteterne - i det her tilfælde DSB og Banedanmark - bruger. Og de burde jo om nogen vide det. --Dannebrog Spy 11. feb 2007 kl. 17:02 (CET)
Dine stationsforkortelser er i øvrigt også forkerte:
  • Nørreport er Kn - ikke Nø som er Nørrebro
  • Valby er Val - ikke Va som er Varde
  • Ringsted er Rg - ikke Ri som er Sjørring
  • Slagelse er Sg - ikke Sl som er Silkeborg
  • Korsør er Kø - ikke Kr som er Karise
  • Vejle er Vj - ikke Ve som ikke er i brug
Kilde: Banesiden - Forkortelser --Dannebrog Spy 11. feb 2007 kl. 17:55 (CET)
Jeg må indrømme at jeg ikke er så skarp i forkortelserne, så mange tak for hjælpen med dem. Med hensyn til "slang" udtrykket hovedbanen, så mener jeg for det første ikke at slang nødvendigvis hører hjemme i en encyclopædi, og derudover har jeg svært ved at se hvorfor man ikke skal forklare folk hvad en hovedbane er, hvordan man end definerer det. Og en anden ting - I Århus kalder man også Århus H for Hovedbanen, så burde det ikke ligeså vel være der det såkaldte "slang"-udtryk blev brugt. --Kaare Dybvad 11. feb 2007 kl. 19:50 (CET)
Jeg foreslår rent faktisk også at man opretter en artikel ved navn "hovedbane" (ubestemt form), som forklarer hvad en hovedbane er - ligesom der naturligvis også bør være en for "sidebane" med videre. Hvad slang angår kan du muligvis have ret - det var bare et forslag hvis artiklen skulle leve videre. Syntes ikke jeg har hørt Århus H omtalt som "hovedbanen" -måske "hovedbanegården", eller "banegården"... ..men jeg har også kun boet her i 10 år. --DJ Oldgransker 11. feb 2007 kl. 22:54 (CET)
Artiklen bør nok omhandle Danmarks jernbanenet - en simpel forklaring på hvad en hovedbane er, er nok ordbogsstof. --Palnatoke 11. feb 2007 kl. 23:10 (CET)

Da Kaare Dybvad efter over en uges forløb stadig ikke har kunnet fremføre beviser for sine påstande, har jeg gendannet artiklen til at omhandle slangudtrykket. De øvrige artikler, der nævner Hovedbanen, vil ligeledes blive rettet. --Dannebrog Spy 19. feb 2007 kl. 14:10 (CET)