Diskussion:Imaginære tal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Medmindre der er nogen der har indvendinger vi denne artikel blive flyttet til Imaginær enhed.

Kig evt. http://en.wikipedia.org/wiki/Imaginary_unit

mvh --Glenn 26. apr 2005 kl. 17:50 (CEST)

Bør ikke flyttes, jvf. http://en.wikipedia.org/wiki/Imaginary_number. Mvh --Sir48 (Thyge) 26. apr 2005 kl. 18:08 (CEST)
Jeg har indvendinger. Artiken handler om imaginære tal generelt og ikke kun den imaginære enhed (som også er et imaginært tal). Byrial 26. apr 2005 kl. 23:23 (CEST)
Det er godt med noget response.
Årsagen til at jeg ville have artiklen flyttet og rettet til Imaginær enhed var at jeg havde lavet en oversættelsesfejl i skabelon tal, hvor jeg kom til at skrive imaginære tal i stedet for imaginær enhed.
Nu lader det til at begge skal være i skabelonen.
mvh --Glenn 27. apr 2005 kl. 07:44 (CEST)
Der er sådan set ikke noget der hedder et imaginært tal. Der er netop kun tale om den imaginære del af et komplekst tal. Helt analogt til at tælleren i en brøk ikke er et selvstændigt tal men en del af et tal. Thomas Maarup 27. apr 2005 kl. 00:15 (CEST)
Ifølge Matematisk analyse af Helge Elbrønd Jensen, bind 1, 11. udgave, 1989 udgivet af Matematisk Institut, Danmarks Tekniske Højskole som er den eneste relevante bog jeg lige kunne finde, er der nu noget som hedder imaginære tal. Jensen skriver:
De komplekse tal, der ikke er reelle, kaldes imaginære, og de imaginære tal, hvis første komponent er 0, kaldes rent imaginære.
Man bemærker at Jensen kalder de tal som artiklen omhandler, rent imaginære tal - en benævnelse som også er nævnt i artiklen - mens Jensens definition af imaginære tal er mere omfattende. Hvordan kan du argumentere for at begrebet imaginære tal ikke findes? Byrial 27. apr 2005 kl. 00:33 (CEST)
Hæ, mit bedste argument er den faktiske sprogbrug blandt matematikere. Slår man op i den tykke "Calculus" af Robert A. Adams som har et appendix om komplekse tal ser man ingen omtale af imaginære tal. Derimod af imaginær del og imaginær enhed. Desuden står der "Note that both the real and the imaginary parts of a complex number are real numbers." Thomas Maarup 27. apr 2005 kl. 09:50 (CEST)
Ja, oftest betragtes komplekse tal som et par af to reelle tal (det gør Helge Elbrønd Jensen som jeg citerer ovenfor også. Men det forhindrer ikke at man kalder (0,5) (som også kan skrives som 5i) for et (rent) imaginært tal. Begebet findes og bruges omend ikke nødvendigvis af alle matematikere. Byrial 27. apr 2005 kl. 10:41 (CEST)
Støtter Byrials synspunkt. Udtrykket imaginære tal benyttes og bør kunne slås op, som det også er tilfældet på den engelske wiki. Så kan præciseringen imaginær del af komplekst tal indsættes i artiklen. --Sir48 (Thyge) 27. apr 2005 kl. 10:48 (CEST)
Begrebet imaginære tal er almindeligt brugt på Matematisk institut ved Københavns Universitet. Kappa 27. apr 2005 kl. 17:26 (CEST)