Imaginære tal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Et imaginært tal er et komplekst tal hvis reelle del er 0. Nogle forfattere bruger derimod termen om komplekse tal hvis imaginære del ikke er nul, dvs. alle ikke-reelle tal. Navnet stammer fra René Descartes' La Géométrie (1637).

Definition[redigér | rediger kildetekst]

Hvis et komplekst tal har , siges det i nutidig sprogbrug at være imaginært, eller (utvetydigt) rent imaginært. Bemærk, at 0 er et rent imaginært tal. 0 er som det eneste tal både reelt og rent imaginært.

En lidt anderledes sprogbrug (tættere på Descartes' oprindelige) er at kalde et tal a+ib for imaginært hvis blot . For at undgå forveksling kan man dog med fordel kalde sådanne tal for irreelle tal.

Histore[redigér | rediger kildetekst]

Descartes var den første til at bruge udtrykket "imaginære" tal i 1637. Imidlertid var imaginære tal opdaget meget tidligere af Gerolamo Cardano i 1500'erne, men imaginære tal blev ikke almindelig accepteret før omtale af Leonhard Euler (1707–1783) og Carl Friedrich Gauss (1777–1855).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

MatematikSpire
Denne artikel om matematik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.