Diskussion:Konspirationsteorier om terrorangrebet den 11. september 2001/Industrien omkring 9/11

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sammensværgelsen som industri: Oprindelse og modtagelse[rediger kildetekst]

Sammensværgelsesteorierne omkring 11/9 har træk til fælles med lignende teorier omkring mange andre betydende begivenheder, som f.eks. angrebet på Pearl Harbor, attentatet på præsident Kennedy og månelandingerne.

Der er publiceret mange forskellige teorier om forløbet og de fejl, mangler og udeladelser, der påstås at kunne konstateres i forhold til den officielle version. Teorierne fremfører som regel også, hvem der anses for at stå bag eller som drager fordel af begivenheden, og som vildleder offentligheden om den. Publiceringen er sket i mange bøger og på internettet, hvor søgning med Google på ordene "9/11 conspiracy" ("11/9 sammensværgelse") giver mange millioner henvisninger.

Konspirationsteoriens tilhængere har til en vis grad organiseret sig, f.eks i gruppen "Sandhedsbevægelsen for 11/9" ("9/11 Truth Movement"), og deltagerne spænder fra den interesserede amatør til folk, der benytter den store interesse for tragedien til at tjene penge ved forfatter- og foredragsvirksomhed. Den store efterspørgsel fremgår f.eks. af, at David Ray Griffins bog "The New Pearl Harbor: Disturbing Questions About the Bush Administration and 9/11" er en international bestseller med mere end 100.000 solgte eksemplarer[1] og af, at den franske konspirationsteoretiker Thierry Meyssans bog L'Effroyable imposture (Det horrible bedrag) solgte mere end 20.000 eksemplarer på de første to timer[2] og siden brød alle rekorder ved at ligge nummer et på de franske bestsellerlister seks uger i træk.[kilde mangler] Meyssan holder desuden højt betalte foredrag om sine teorier om 9/11 over hele verden.[kilde mangler]

Modstanderne af teorierne mistænkeliggør ofte tilhængerne på grundlag af disse kommercielle forhold. Eksempelvis taler Noam Chomsky om en kæmpestor venstreorienteret konspirationsindustri,[3] hvilket har fået nogle konspirationsteoretikere til at beskylde ham for at være "deep undercover CIA agent"[4]).

Også andre personer og organisationer, som har prøvet at imødegå de forskellige konspirationsteorier med egne undersøgelser af hændelserne og af påstande i teorierne, har oplevet, at konspirationsteoretikerne reagerer ved at udvide sammensværgelsen til også at omfatte sådanne kritikere.[kilde mangler] Denne metode kaldes debunking.

Det er fremført, at nogle af teorierne er provokerende eller fornærmende for de efterladte til omkomne familiemedlemmer, som bliver tildelt roller og handlinger, som de ikke har udført.[5].


Udemærket omformulerering, men du nævner ikke at "truth movement" blev startet af de efterladte, med "The Jersey Girls" i spidsen. --Zep73 11. nov 2008, 19:08 (CET)

Nej, jeg har omskrevet artikelafsnittet - ikke ændret det, som stod der. Det nævnte forhold skal nok heller ikke med, men stå i artiklen om "the truth movement", som mangler at blive skrevet. --Sir48 (Thyge) 11. nov 2008, 19:13 (CET)

  1. ^ Michael Powell (8. september 2006). "9/11 conspiracy theorists multiply". MSNBC, Washington Post. Hentet 29/1/2007. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |besøgsdato= (hjælp)
  2. ^ Jon Henley (1. april 2002). "US invented air attack on Pentagon, claims French book". The Guardian. Hentet 29/1/2007. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |besøgsdato= (hjælp)
  3. ^ Noam Chomsky (4. april 2006). "Noam Chomsky on 911 conspiracy part 2". You Tube. Hentet 30/1/2007. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |besøgsdato= (hjælp) (Streaming Video)
  4. ^ The Conspirator's Hierarchy: The Committee of 300, John Coleman, ISBN 978-0-922356-57-7
  5. ^ thatsjuststupid.com (6. marts 2006). "9/11 Conspiracy Theories". thatsjuststupid.com. Hentet 27/1/2007. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |besøgsdato= (hjælp)