Diskussion:Kryptocalvinisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Udviddelse[rediger kildetekst]

Artiklen forklarer ikke, hvordan kryptocalvinisme er forskelligt fra calvinisme og lutheranisme. --Inc (diskussion) 16. okt 2017, 16:45 (CEST)

Jeg havde nogle udkast på min harddisk fra marts 2015, der nok skulle have været brugt til artiklen om nadveren.
Man kunne kort forklare de tre positioner:
* Katolsk  : transsubstantiation : brødet og vinen forvandles til Kristi legeme og blod
* Luthersk : konsubstantiation ('sam-substans' wikidata), tilsyneladende oprindelig formuleret af Duns Scotus og vendt mod transsubstantiationslæren) : her er ingen forvandling, men Kristi legeme og blod er alligevel til stede "i, med og under" brødet og vinen (sv)
* Evangelisk: nadveren er blot et mindemåltid, altså et symbolsk måltid.
Hvis man som Niels Hemmingsen havde mere sympati for Philipp Melanchthon end for Luther, blev man kaldt filippist (de) eller altså kryptocalvinist (de).
Man skal holde tungen lige i munden ;-) Der dukker måske en nadverspecialist op på et tidspunkt.
-- Mvh PHansen (diskussion) 16. okt 2017, 18:25 (CEST)
Her: https://www.kristendom.dk/reformationens-hovedpersoner/niels-hemmingsen-en-stjernes-storhed-og-fald er en artikel om Niels Hemmingsen med omtale/forklaring af forskelle på nadversyn og Kryptocalvinisme, som ikke er vildt indforstået. Brams (diskussion) 16. okt 2017, 18:53 (CEST)
Tak for det hurtige respons :) Hvis nogen har en god måde at formulere det på i artiklen, ville det være super. Jeg når det nok ikke selv. --Inc (diskussion) 16. okt 2017, 20:46 (CEST)