Diskussion:Marxisme-leninisme

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er maoisme det samme som marxisme-leninisme? Så vidt, jeg erindrer, var det netop ideologiske forskelle, der førte til bruddet mellem Kina og Sovjetunionen. I så fald hører de maoistiske partier da vist ikke hjemme i en oversigt over partier, der bekender sig til marxisme-leninisme. hilsen Rmir2 (diskussion) 20. sep 2015, 20:54 (CEST)

@Rmir2: Det mener jeg heller ikke, jeg mener at maoister er antikommunister, men det er min mening. Og jeg har brugt 10-15 år af mit liv på at forsvare det synspunkt, men maoisterne mener jo netop, at de har vidreudviklet marximen-leninismen. Jeg mener iøvrigt heller ikke trotskististiske, eller fjerde internationale organisationer er hverken socialister eller kommunister. Så ud med dem også ;) Men, jeg har valgt at tage maoisterne med, fordi de erklærer at de er marxist-leninister. Netop derfor står der officielt bygget på Marxisme-Leninismen ideer, hov stavefejl, retter den. Efter din indvending har jeg rettet til "har erklæret at bygge på Marxisme-Leninismens ideer". Men også på den en wiki artikel tager de jo Kina med som værende et land hvor "marxismen-leninismen fortsat [er] de herskende partiers officielle ideologi". Tak for din interesse. mvh Per (PerV) (diskussion) 20. sep 2015, 21:35 (CEST)
Enhver, der bekender sig til Det Kommunistiske Manifest er vel i princippet kommunist. Dem, der tilslutter sig flertallet på Ruslands Socialdemokratiske Arbejderparti kongres i 1906 er vel i princippet bolsjevik. Ethvert parti, der arbejder efter Lenins model "parti af ny type" (vist defineret i "Et skridt frem og to tilbage") kan vel betegnes som et kommunistisk parti og som et marxistisk-leninistisk parti.--Madglad (diskussion) 20. sep 2015, 22:38 (CEST)
Selv om Madglad principielt har ret, vil jeg mene, at artiklen bør redegøre for hvilke elementer, der er fælles for alle, og hvilke elementer (eller snarere fortolkninger og slutninger med hensyn revolutionær praksis), der adskiller de forskellige afledede fraktioner. hilsen Rmir2 (diskussion) 21. sep 2015, 09:08 (CEST)

@Rmir2, Madglad & BillyDK: Det er en interessant diskussion du rejser Lars, og jeg vil hjertens gerne diskutere dine synspunkter med dig et andet sted en anden gang. Jeg synes umiddelbart din definition strander på det lille ord "bekender". Det vil sige, man blot kan "benkende" man er ml'er, så er man det. Det mener jeg ikke stemmer med vores praksis, at det ikke er "selv bekendelse", der kvalicerer til at høre til den ene eller den anden gruppe, jvf Diskussion:Danskernes Parti. Personligt, ikke som wikipedianer, tillader jeg mig at mene at meget få af de nævnte organisationer i artiklen er marxist-leninistiske. Men den diskussion hører ikke hjemme her, og vil blot resultere i alen lange studentikose indlæg med hårfine nuancer. At diskutere hvem der er ml'er minder mig om "førstehåndsforskning".

Wikipedia skal ikke afgøre hvem der er ml'ere og hvem der ikke er. Wikipedia kan kun viderebringe kildebelagt viden fra troværdige kilder om marxismen-leninismen. Denne diskussion må altså begrænses til, hvem der skal nævnes i en artikel med overskriften Marxisme-leninisme. Det vil sige, jeg tror jeg er enig med Rmir2. mvh Per (PerV) (diskussion) 21. sep 2015, 09:49 (CEST)