Diskussion:Trinbræt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Definition af trinbræt[rediger kildetekst]

Vores definition af trinbræt halter. Den virker hjemmegjort. Men trinbræt var i gamle dage defineret ud fra betjeningsniveau af statsbanerne. I ordbog er det defineret som [1]:

lille jernbanestation uden betjening

Når jeg blader igennem gamle numre af jernbanen, bliver fjernstyret stationer ændret fra stationer til trinbræt, når den stedlige betjening af kunder stopper. I Salmonsen har en artikel om Jernbanestation, men nævner ikke her trinbræt. Og den henviser til Banegård. Det gav ikke noget. Jeg har kigget andre steder uden at finde mere. Men vi mangler dokumentation af begrebet. --Steen Th (diskussion) 10. jul 2016, 20:36 (CEST)

Definitionen findes allerede i artiklens andet afsnit. der henviser til definitionen i Banedanmarks sikkerhedsreglement. --Hrafnin (diskussion) 10. jul 2016, 22:13 (CEST)
Den definition dækker kun sikkerhedsmæssigt - det dækker ikke som ekspeditionssted, som alm. folk møder. Ellers er nok den udgave af Salmonsen er fra før trinbræt blev taget i brug som begreb. --Steen Th (diskussion) 10. jul 2016, 22:46 (CEST)
Det er måske også værd at bemærke, at den traditionelle skelnen mellem station og trinbræt i flere sammenhænge efterhånden er blevet noget teoretisk, i takt med at personalet mange steder er blevet erstattet af fjernstyring og billetautomater. Og de steder hvor der er personale er det ofte i kiosker, der intet har med toggangen at gøre. --Dannebrog Spy (diskussion) 10. jul 2016, 23:04 (CEST)

Et trinbræt blev tidligere forstået som et stoppested, hvor der ikke fandtes nogen form for servicering på selve stoppestedet. Det kunne lade sig gøre, da man havde konduktører ombord på togene, som udover at kontrollere forlods købte billetter og kort også solgte billetter. Det er årsagen til at Nørreport Station for fjerntog er et trinbræt. Der var ganske enkelt ikke plads til servicering på perronen. 2A02:AA1:1614:866D:38D4:5E7:E58B:E64F 10. okt 2021, 16:13 (CEST)

Nørreport var betjeningsmæssigt en station med en stationsforstander med fuld salg af billetter og håndtering af banepakker. Det er en meget svært station at finde en definition som passer præsis. Det var også billetsalgssteder, hvor der var begrænset salg af billetter og banepakker. Men de begrænsninger have Nørreport ikke. --Steen Th (diskussion) 11. okt 2021, 22:55 (CEST)
Nu er jeg ikke gammel nok til selv at have oplevet det, men jeg har svært ved at forestille mig, at der på noget tidspunkt har være billetsalg på perronen for fjerntog på Nørreport. Billetsalget fandtes i bygningen over jorden sammen med den øvrige servicering. Der var dog kiosker på S-banens perroner på Nørreport Station. Nørreport var tidligere delt i to; en station på S-banen og et trinbræt på Kystbanen. Der var også tale om to adskilte billetsystemer, hvor der skulle købes en ny billet, når man skiftede fra den ene til den anden. 2A02:AA1:1616:3FD4:7803:5BFC:73A0:D814 13. okt 2021, 16:18 (CEST)
  1. ^ "Trinbræt". Den Danske Ordbog.