Drawa Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Drawa Nationalpark
Drawieński Park Narodowy
IUCN kategori II (nationalpark)
Drawienski Park Narodowy - jezioro Ostrowieckie 1.jpg
Ostrowieckiesøen
POL Drawieński Park Narodowy LOGO.svg
Parklogo med odder
Kort der viser placeringen af Drawa Nationalpark
Kort der viser placeringen af Drawa Nationalpark
Drawa Nationalpark
Sted Nordvestlige Polen
Koordinater 53°08′N 15°27′Ø / 53.13°N 15.45°Ø / 53.13; 15.45Koordinater: 53°08′N 15°27′Ø / 53.13°N 15.45°Ø / 53.13; 15.45
Areal 113.42 km²
Etableret 1990
Styrende organ Polens Miljøministreium

Drawa Nationalpark (polsk: Drawieński Park Narodowy) ligger i det nordvestlige Polen ved grænsen til voivodskaberne Storpolen, Lubusz og Vestpommern Parken er en del af den store Drawskoskoven (Puszcza Drawska), der ligger på den store Drawskoslette. Det har sit navn fra floden Drawa. Nationalparken blev oprettet i 1990 og dækkede oprindeligt 86,91 km². Senere blev den udvidet til 113,42 km² heraf udgør 96,14  km² skove (3,68 km² er udpeget som et strengt beskyttet område), og vandområder dækker 9.37 km².

Geologi[redigér | rediger kildetekst]

Over 80 procent af arealet er dækket af skove - den store og monumentale Drawaskov, der strækker sig fra Drawa Søområdet til Noteć-floden. Skaoven består hovedsageligt af bøg og fyrretræer.

Der er maleriske og dybe dale langs floderne Drawa og Plociczna samt adskillige vandkanaler, søer og tørvemoser. Nogle steder kan højden variere med 30 meter inden for 500 meter. Den højeste bakke (106 moh.) ligger i nærheden af Martewsøen i den nordlige del af parken. Jorden i parken er a hovedsageligt af sandjord.

Beskyttelsesbehov[redigér | rediger kildetekst]

En af hovedårsagerne til oprettelsen af parken var behovet for at beskytte værdifulde områder langs floderne Drawa og Plocziczna. Drawa skaber interessante dale og huler og 40 km af floden ligger inden for parkens område. Floden løber ganske hurtigt, så den minder om bjergfloder. Drawa kajakruten er en af de mest maleriske i Polen. Søer inkluderer den meromiktiskeCzarne (3.7 km²).

Flora[redigér | rediger kildetekst]

Floraen i Drawski Nationalpark omfatter flere interessante arter, blandt dem 210 svampearter og egetræer der er op til 400 år gamle. De ældste træer er strengt beskyttet i Radecin Preserve. Træer der er ældre end 81 år dækker 40% af det skovklædte område i parken.

Fauna[redigér | rediger kildetekst]

Drawa Nationalpark nær Węgornia

Der er 129 fuglearter, 40 arter af pattedyr, 7 arter af krybdyr og 13 arter af padder. Den gode vandkvalitet i søer og floder giver gode levevilkår for for forskellige fiskearter.

Rådyr, hjortevildt og vildsvin er meget almindelige i nationalparken. Parken er også vært for høje populationer af odder og bæver . Lejlighedsvis findes elg og ulv i parken.[1]

Da området tidligere lå på grænsen mellem Polen og Vorpommern (senere Preussen), blev det betragtet som uegnet til menneskelig bosættelse, og først fra det 17. århundrede er der blevet ryddet i skovene til bosættelse.

Parken krydses af fire attraktive turiststier, både til fods og kajak. Der er campingpladser og inden for en vis afstand hoteller. Antallet af besøgende turister er steget år for år.

Parken har sit hovedkvarter i byen Drawno, i Choszczno Choszczeński.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Officiel website for Drawa Nationalpark (polish)". Arkiveret fra originalen 28. november 2020. Hentet 20. november 2020.