Drikkepenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Drikkepenge betyder i egentligste forstand penge til at drikke for. Almindeligvis menes en pengegave til en person i en underordnet stilling som belønning eller godtgørelse for udvist tjeneste eller et arbejde, som ikke betales med aftalt løn, eller som tillæg til det bestemte vederlag.

I Danmark er drikkepenge et omstridt emne og siden 1970 med indførelsen af kildeskattelovgivningen[1] været en integreret del af regningen på hoteller, restauranter, barer, cafeer osv. Derfor er der også mange danskere der ikke giver drikkepenge[2]. Det er således ganske frivilligt om du ønsker at give noget ekstra.[3]Ingen lov forbyder drikkepenge i Danmark, men en overenskomst og 2 love ændrede vores traditioner for at give drikkepenge.[4]

Drikkepenge er således inkluderet i priserne i Danmark. Den danske markedføringslov[5], fordrer følgende: "Ved erhvervsmæssigt udbud af varer til forbrugerne, dog ikke salg af varer ved auktionssalg, skal der ved mærkning, skiltning eller på anden måde tydeligt oplyses om den samlede pris for varen inklusive gebyrer, omkostninger, moms og alle andre afgifter"[6].

Modtageren af drikkepenge skal i Danmark selv opgive indkomsten til skattemyndighederne som ekstraindtjening (b-indkomst)[7]. I USA, hvor lønnen er sat efter forventet indkomst af drikkepenge, beskattes medarbejderne i visse stater af en højere indtægt end den, der fremgår af deres lønseddel.

I mange lande udgør drikkepenge hovedparten af den løn, som de ansatte i turistindustrien skal leve af.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]