Drikkepenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Drikkepenge betød oprindeligt penge til at drikke for. Nu betyder det almindeligvis en pengegave til en person i en underordnet stilling som belønning eller godtgørelse for udvist tjeneste eller et arbejde, som ikke betales med aftalt løn, eller som tillæg til det bestemte vederlag. En gave til en embedsmand fx en politibetjent for god service er ulovligt og kaldes ikke for drikkepenge men bestikkelse. I USA er det almindeligt at give drikkepenge til tjenere, taxichauffører og frisører. I Danmark er det ikke udbredt at give drikkepenge.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I 1969 blev der indgået de første danske overenskomster for tjenere. Det var dog langt fra alle danske restauranter, der indgik overenskomst og HORESTA er stadigvæk en af de brancher, med den absolut laveste dækningsgrad [1]. Siden er Markedsføringsloven blevet ændret, således at virksomhederne ikke længere må skrive drikkepenge på som en procentdel af den samlede regning. Virksomhederne skal i stedet, hvis altså de vælger at opkræve drikkepenge, medregne dem i de oplyste priser for de enkelte varer eller ydelser. Derfor er der også mange danskere der ikke giver drikkepenge[2]. Det er således ganske frivilligt om du ønsker at give noget ekstra.[3]Ingen lov forbyder drikkepenge i Danmark, men en overenskomst og 2 love ændrede vores traditioner for at give drikkepenge.[4]

Det er kun ca. 20% af de danske hoteller og restaurationer, der har indgået overenskomst[1] og der findes ingen lovbestemt mindsteløn for ansatte der ikke har en overenskomst og derfor kan de drikkepenge, forbrugerne frivilligt lægger oven i regningen, udgøre en væsentlig del af en tjeners løn [1] [5].

Modtageren af drikkepenge skal i Danmark selv opgive indkomsten til skattemyndighederne som ekstraindtjening (b-indkomst)[6], hvis disse gives af kunden direkte til den ansatte.

Der er eksempler på restauranter hvor der er regler om at alle drikkepenge skal gives til en fælleskasse, hvor ejeren fordeler pengene til alle ansatte også dem i køkkenet[Kilde mangler]. Der er også eksempler på at ejeren kræver at de ansatte aflevere alle drikkepenge til ham[Kilde mangler]. Der kan også være regler omkring drikkepenge betalt via dankort som tjeneren derfor ikke direkte får i hånden[Kilde mangler].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]