Drikkepenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Drikkepenge betyder i egentligste forstand penge til at drikke for. Almindeligvis menes en pengegave til en person i en underordnet stilling som belønning eller godtgørelse for udvist tjeneste eller et arbejde, som ikke betales med aftalt løn, eller som tillæg til det bestemte vederlag.

I Danmark er drikkepenge et omstridt emne og mange tror de er en integreret del af regningen på hoteller, restauranter, barer, cafeer osv. Derfor er der også mange danskere der ikke giver drikkepenge[1].

Drikkepenge er imidlertid ikke inkluderet i priserne i Danmark, hverken ved lov eller lovbestemt mindsteløn. Det nærmeste man kommer en stillingtagen til spørgsmålet om drikkepenge i den danske lovgivning er den danske markedføringslov[2], der fordrer følgende: "Ved erhvervsmæssigt udbud af varer til forbrugerne, dog ikke salg af varer ved auktionssalg, skal der ved mærkning, skiltning eller på anden måde tydeligt oplyses om den samlede pris for varen inklusive gebyrer, omkostninger, moms og alle andre afgifter"[3]. I følge lovteksten stilles der derfor ikke noget krav til de erhvervsdrivende om at inkludere drikkepenge i deres priser. Der er alene tale om et forbud, der forhindrer den erhvervsdrivende i at skjule den reelle pris for kunden.

I modsætning til hvad mange tror, er drikkepenge heller ikke inkluderet de facto i priserne via overenskomst. Overenskomstdækningen i hotel- og restaurationsbranchen er forholdsvis lav og det vurderes, at kun omkring 20% af virksomhederne har indgået overenskomst og derfor har forpligtet sig til ikke at betale mindre end den kollektivt forhandlede mindsteløn[4]. De øvrige 80% af virksomhederne er ikke bundet af nogle krav om mindsteløn eller andet, ud over de lovbestemte krav der f.eks. stilles gennem ferieloven[4]. Derfor er en del jobs i branchen også betegnet som lavtlønsjobs og drikkepenge er stadigvæk et vigtigt supplement til lønnen for mange der f.eks. er ansat som tjenere[5][6].

Modtageren af drikkepenge skal i Danmark selv opgive indkomsten til skattemyndighederne som ekstraindtjening. I USA, hvor lønnen er sat efter forventet indkomst af drikkepenge, beskattes medarbejderne i visse stater af en højere indtægt end den, der fremgår af deres lønseddel.

I mange lande udgør drikkepenge hovedparten af den løn, som de ansatte i turistindustrien skal leve af.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]