DVD-Video

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dvd-video)

DVD-Video er en dvd, der er produceret specielt med henblik på lagring og fremvisning af film.

De er specielle, fordi der hæges utrolig meget om ophavsret og piratkopiering fra filmproducenternes side. [1] [2]

Indholdet på en DVD-Video er krypteret, så man ikke umiddelbart kan se indholdet eller høre lyden. Hertil kommer en speciel regionskode (se nedenfor), der skal forhindre brugere over hele verden i at se DVD-Video'er, der er produceret i forskellige verdensdele.

Regionskoder[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Dvd-regionskode

DVD-Video kan indeholde en regionskode, som siger hvor i verden den er blevet solgt. Det har ikke noget med kryptering at gøre, men filmproducenterne ønskede at en bestemt film kunne få premiere på forskellige tidspunkter på forskellige steder. Hvis man så købte en DVD-Video i f.eks. Hollywood, USA – hvor filmen måske blev vist først – og dagen efter rejste til Danmark, hvor filmen ikke havde premiere før senere på sæsonen (på grund af oversættelse mv.), så kunne det skabe forvirring og problemer.

Derfor blev de første kommercielle DVD-afspillere også forsynet med en regionskode, så de kun kunne vise DVD-Video'er , som havde den samme kode. På tilsvarende vis for pc'er, der jo også kunne indeholde en DVD-enhed og et program, der kunne dekryptere skiven.

Oversigt over regionskoder[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/referencer/noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Mange betragter regionskoder som en overtrædelse af WTO frihandelsaftaler; men der er endnu ikke afsagt dom i nogen sag inden for dette område. Mange producenter af DVD-afspillere distribuerer nu udstyr, der ikke kontrollerer regionskoderne.
  2. ^ Der var dog én sag mod en 15-årige norsk dreng, der ikke blot undveg regionskoderne, men også fandt ud af at skrive et lille program, der gjorde det muligt at læse en DVD-Video fra en Linux-maskine. Det blev til en retssag, der varede over 3 år, hvor drengen blev frikendt, eftersom han havde betalt sin DVD-Video og blot ville se den på et andet apparat end filmindustrien foreskrev. Så moralen er, at man kan afspille DVD-Video i Norge på alternativt udstyr uden at risikere at blive sagsøgt.
  3. ^ Regionskode 0 (nul) var beregnet på DVD-skiver, der skulle kunne afspilles på alle DVD-afspillere. På en sådan skive var den faktiske kode: R1/2/3/4/5/6. I de tidlige dage blev der fremstillet Region 0 DVD-afspillere, som gjorde det muligt at afspille alle regioner, men filmstudierne protesterede ved at rette skiver med regionskoder, så de blev afvist af disse afspillere. Dette system blev kendt som Regional Coding Enhancement eller simpelt hen RCE.
  4. ^ Den europæiske regionskode 2 kan underinddeles i D1 til D4. "D1" betyder United Kingdom-only. "D2" og "D3" betyder europæiske DVD-Video'er, som ikke er solgt i United Kingdom og den Irske republik. "D4" betyder dvd'er, der distribueres over hele Europa.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]