Dynów

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dynów
Dynóws byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
Postnr. 36-065 Rediger på Wikidata
Telefonkode 16 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 6.085 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 24,4 km²
 - Befolknings­tæthed 249 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.dynow.pl
Oversigtskort

Dynów (udtale: [ˈdɨnuf]); ukrainsk: Динів, latin: Dinoum, yiddish: דינאוו) er en by i den sydlige centrale del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 6.085(2021)[1] indbyggere og et areal på 24,41 km². Den er en del af powiatet (amt) Rzeszów.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Lokal kirke

Dynów blev første gang nævnt i skriftlige kilder i 1423. På det tidspunkt tilhørte den sammen med andre landsbyer den adelige Kmita-familie fra Lillepolen. Dynów fik bycharter sandsynligvis før 1429 I 1448 blev det sæde for et romersk-katolsk sogn, men forblev en lille by beliggende i det Ruthenske Voivodeskab (en del af Røde Rutenien) i Kongeriget Polen.

I marts 1657 blev Dynów erobret af den transylvanske hær af Georg 2. Rákóczi, som brændte byen sammen med dens kirker og slot. I 1661 blev Dynów plyndret igen, denne gang af lejesoldater fra Mikolaj Ossolinski, som udkæmpede sin private krig med ejeren af Dynow, Olbracht Grochowski. I 1667 blev byen købt af Kastellanen af Przemyśl, Marcin Konstanty Krasicki.

Efter første deling af Polen (1772) blev Dynów annekteret af Habsburg-riget, og forblev i det Østrigske Galicien indtil 1918. I anden halvdel af det 19. århundrede åbnede man her et bryggeri og et lille olieraffinaderi. De fleste af Dynóws beboere var håndværkere, herunder murere, tømrere og vævere. I 1904 blev en smalsporet jernbanelinje til Przeworsk færdig.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi