Spring til indhold

Edmund, 1. jarl af Lancaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Edmund Krogryg, 1. jarl af Lancaster (født 16. januar 1245, død 5. juni 1296) var en engelsk prins fra Huset Plantagenet.

Edmund Krogryg var søn af Eleonora af Provence og kong Henrik 3. af England. Han var bror til kong Edvard 1. af England (Edvard Langben) og flere andre.

Edmund Krogryg blev gift to gange. Hans anden hustru var en sønnedatter af kong Ludvig 8. af Frankrig. I sit andet ægteskab fik han tre sønner, og de to ældste kom til at efterfølge deres far som jarler af Lancaster.

Franske og engelske len

[redigér | rediger kildetekst]

Sammen med sin bror deltog Edmund Krogryg i det 9. korstog, der havde Palæstina som mål. Han gjorde forgæves krav på tronen i Kongeriget Sicilien. I Frankrig regerede Edmund Krogryg i provinsen Champagne og i området Brie.

I England blev Edvard jarl af Lancaster, Leicester og Derby. I 1351 blev hans efterfølgere ophøjede til hertuger af Lancaster. Som Huset Lancaster deltog de i Rosekrigene i 1455–1487. I slutningen af sit liv var Edmund Krogryg øverstkommanderende for englænderne i Hundredårskrigen. I 1296 døde han i Bayonne i Guyenne. Han begravet i Westminster Abbey senere samme år.

Huset Lancaster

[redigér | rediger kildetekst]

Edmund Krogryg blev én af forfædrene til Huset Lancaster.