Eysturoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eysturoy
Placering af Eysturoy på Færøerne Kort over Eysturoy
Placering Eysturoy
Dansk navn Østerø
Areal 286,3 km2
Befolkning
- tæthed
10.778 (2015)
27 indb./km²
Største by Runavík
Antal fjelde 66
Placering 62°13′N, 6°53′V

Eysturoy (dansk Østerø) er Færøernes næststørste ø. Som navnet antyder, ligger den øst for hovedøen Streymoy. Sundet mellem dem hedder Sundnini og er Færøernes længste.

Eysturoy har en kyst med lange fjorde, hvoraf Skálafjørður i syd er Færøernes længste. Her findes det tæt bebyggede og udstrakte område Runavík og Toftir, mens Fuglafjørður på østkysten er øens største enkelte by.

Over sundet fører en bro, som kaldes den eneste bro over Atlanterhavet. Tidligere var der også en færge fra Tórshavn til Toftir og Strendur, men den er nu indstillet, så man er tvunget til at køre de 63 km på landvejen fra hovedstaden til Toftir med bus eller bil.

Havnen i Runavík har nu en anden betydning som færgehavn: Når store passagerskibe som Norröna ikke kan anløbe Tórshavn på grund af sø og vejr, så er der som regel bedre læ i Runavík havn. En anden vigtig havn, ved siden af Fuglafjørðurs fiskerihavn, er Leirvíks færgehavn, hvor M/F Dúgvan sejlede til Klaksvík og derved forbandt Norderøerne med resten af Færøerne.

Bygder[redigér | redigér wikikode]

Eiði, Elduvík, Fuglafjørður, Funningsfjørður, Funningur, Gjógv, Glyvrar, Gøtugjógv, Lamba, Leirvík, Nes, Norðragøta, Norðskáli, Oyndarfjørður, Oyri, Rituvík, Runavík, Saltangará, Skála, Skipanes, Strendur, Svínáir Syðrugøta, Søldarfjørður, Toftir, Æðuvík.

Kultur og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Den nye kirke ved Gøtugjógv

Der findes fem trækirker fra 1800-tallet på Eysturoy. Derudover findes der nyere kirker i Fuglafjørður, Gøtugjógv, Toftir og Leirvík

  • Eiði er omgivet et malerisk landskab med høje fjelde. Midt i bygden er indrettet et lokalmuseum i et renoveret ældre traditionelt færøsk bondehus med røgstue Roykstova. Mod nord ligger det 343 meter høje Eiðiskollur med de berømte klipper Risin og Kellingin liggende foran. Mod øst hæver Færøernes højeste fjeld, det 882 meter høje Slættaratindur, sig. Fodboldpladsen ligger landskabsmæssig meget smukt lige ud til Atlanterhavet, et stort trådhegn forhindrer at fodbolden flyver til havs.
  • Gjógv er mest kendt for naturhavnen med færøbådene der sejler helt ind i bunden af slugten, hvorefter de via en rampe trækkes op, så de ligger beskyttet, fri af bølgerne. Naturhavnen er sandsynligvis allerede blevet benyttet i vikingetiden. Langs kløftens sider er det mulig fra juni til august at observere lunderne når de kommer frem fra deres huler og flyver ud på havet efter føde til ungerne. Der er vandrestier op til fjeldene, både nord og vest for byen. Det tager ca. 2 timer at vandre ud til Djúpini og Búgvin. Búgvin er en 188 meter fritstående klippe med et rigt fugleliv. Hotellet Gjáargarð fra 1984, har ca. 30 værelser, restaurant, fest og konferencelokaler og der er muligt at leje et feriehus i nærheden af hotellet. Fra 1. marts til 1. september er hotellet åbent for overnattende gæster. 2014 blev der ved siden af hotellet anlagt en campingplads.
  • Elduvík har en enestående udsigt til Kalsoy. En å deler den maleriske gamle bygd i to bylinger med hver sit lille landingssted. De sort tjærede træhuse med fundamenter af murede natursten ligger tæt samlet i to klynger på begge sider af den lille bæk. Ved fjordbredden står de gamle forråds- og bådhuse. Følg stien ud til den gamle landingsplads i den vestlige del af bygden.
  • Oyndarfjørður er en af de ældste færøske bygder. Ved stranden neden for bygden findes de to Rinkusteinarnir (rokkestenene), som af bølgerne sættes i bevægelse. For at se om de bevæger sig, er der bundet et tov fra stenene til fastlandet, så man kan følge bevægelserne. Sagnet fortæller, at der var en gammel troldkvinde i Oyndarfjorður, der forbandede to sørøverskibe, så de blev til sten og for evig tid skulle stå ved strandkanten og rokke hvileløst frem og tilbage.
  • Fuglafjørður breder sig over en dalsænkning ved en bugt og op ad de omgivende fjeldsider. I strandkanten på sydsiden af fjorden ved fjeldvejen til Leirvík er der en varm kilde, som hedder "Varmakelda". Fjeldvejen har en enestående udsigt til Kalsoy. Kambsdalur har en spejderhytte, hvor der er mulighed for at grupper kan overnatte. En middelsvær vandrevej fører ca. 3,5 km over fjeldet til Skálafjørður, og en anden langs med vestkysten til Hellurnar. Turistinformationen befinder på det lokale bibliotek.
  • Leirvík er omgivet af høje fjelde og Norderøerne. I nærheden af den maleriske fiskerihavn ligger vikingruinerne på á Toftanesi, med resterne af en 1000 år gammel vikingegård. Bygden har sit eget museum med de gamle færøbåde. Den gamle fjeldvej fra Leirvík til Kambsdalur har en enestående udsigt til Kalsoy, Kunoy og Borðoy. Helt tilbage til vikingetiden har der været en vardesti over fjeldet til Norðragøta. Den er overkommelig for de fleste og varer ca. 2 timer. Se mindesmærket for skibsbrudne øst for havnen. Følg vejen ud til forbrændingsanlægget og nyd naturen og udsigten. Hvert år i begyndelsen af februar afholdes "Sólarkaffi". Man fejrer at solen igen kan ses i bygden, efter at den har været væk i de tre vintermåneder, med kaffe og kager, musik, foredrag og udstillinger.
  • Norðragøta udgør sammen med Syðrugøta og Gøtugjógv området Gøta i bunden af den brede Gøtuvík fjord. På dette historiske sted boede den berømte vikingehøvding, Tróndur í Gøtu. Ruiner af hans gård er fundet i Gøta. På egnsmuseet Blásastova, er der en udstilling om kulturen og dagligdagen på Færøerne de seneste århundreder.
  • Runavík er en af mange bygder, der efterhånden danner en 10 km lang bebyggelse ved østsiden af Skálafjørður. Der er i Runavík turist-information, hotel, restaurant og en campingplads, som har åbent hele året. Ved det idylliske område Við Løkin i nærheden af Hotel Runavík ligger der en af de typiske færøske kornmøller. I havnen ligger sluppen “Høganes”, der nu bruges som ramme omkring mindre koncerter og miniteater. - Syd for Toftir ligger bygden Nes med sin gamle trækirke og historiske præstegård. - Glyvrar er en gammel bondebygd, som første gang blev nævnt på skrift 1584, men kan være ældre. I nærheden af kirken ligger det interessante lille museum Bygdasavnið Forni, som har åbent om sommeren.
  • Strendur ved østsiden af Skálafjørdur ligger i et frugtbart landbrugsområde og rummer desuden Færøernes eneste uldspinderi, “Snældan”, der sælger færøske strikvarer. Midt i bygden i nærheden af fjorden, på lokaliteten Sjógv, ligger en af de traditionelle færøske trækirker fra 1834.

Befolkning[redigér | redigér wikikode]

Sted Indbyggere[1] Kommune
Fuglafjørður 1.517 Fuglafjørður
Leirvík 889 Eystur
Saltangará 879 Runavík
Toftir 811 Nes
Strendur 810 Sjógv
Eiði 642 Eiði
Skála 639 Runavík
Norðragøta 572 Eystur
Runavík 464 Runavík
Glyvrar 424 Runavík
Syðrugøta 415 Eystur
Søldarfjørður 346 Runavík
Norðskáli 288 Runavík
Nes 285 Nes
Rituvík 276 Runavík
Oyndarfjørður 162 Runavík
Saltnes 151 Nes
Oyri 141 Sundini
Lambi 135 Runavík
Skálabotnur 102 Runavík
Æðuvík 101 Runavík
Oyrarbakki 96 Sundini
Innan Glyvur 78 Sjógv
Funningur 77 Runavík
Funningsfjørður 61 Runavík
Selatrað 57 Sjógv
Skipanes 54 Runavík
Gøtugjógv 51 Eystur
Gjógv 44 Sundini
Kolbanargjógv 41 Sjógv
Undir Gøtueiði 35 Eystur
Morskranes 33 Sjógv
Ljósá 28 Eiði
Elduvík 27 Runavík
Svínáir 27 Eiði
Hellur 26 Fuglafjørður
Lambareiði 9 Runavík

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 62°13′N 6°53′V / 62.217°N 6.883°V / 62.217; -6.883

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tall fra Hagstova Føroya (1. januar 2008)


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: