Ektoplasma (parapsykologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Denne artikel omhandler det parapsykologiske fænomen. Opslagsordet har også en anden betydning, se Ektoplasma.
Det spiritistiske medium Helen Duncan anvendte dukker m.v. under sine sceancer, der skulle illudere en materialiseret skikkelse (ektoplasma). Fotografi fra en sceance med mediet.

Ektoplasma eller teleplasma er angiveligt en æterisk substans, som i spiritistiske seancer overføres fra mediets legeme i forbindelse med materialisationsfænomener, og som bruges til opbygning af de materialiserede skikkelser. Ifølge disse teorier befinder ektoplasma sig på overgangen mellem det æteriske- og det fysiske plan. Da ektoplasmaet hidrører fra mediets æteriske legeme, menes denne proces at have skadelige virkninger på mediet.

Ektoplasma siges at opløses og forsvinde, når den udsættes for almindelig belysning; en materialisation må derfor foregå i meget svag belysning. Der findes fotografier af sådanne skikkelser, fremkaldt under en materialisation og det berettes at disse skikkelser har kunnet tale og bevæge sig, hvorpå de tilsyneladende har opløst sig i den tomme luft. Der kendes dog også adskillige tilfælde af bedrag – det danske medium Einer Nielsen blev således i 1922 afsløret i at have skjult et gazelignende stof i endetarmen.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

PseudovidenskabSpire
Denne artikel om pseudovidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.