Emancipation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Emancipation er et bredt begreb, der anvendes til at beskrive forskellige bestræbelser på at opnå politiske rettigheder eller ligestilling, ofte til en bestemt frataget stemmeretten gruppe, eller mere generelt i diskussionen af ​​disse spørgsmål.

Emancipation stammer fra "ex manus capere": Tag hånd. Blandt andet drøftede Karl Marx politisk frigørelse i sin 1844 essay "Om det jødiske spørgsmål", men ofte som supplement til (eller i modsætning til) udtrykket menneskelig frigørelse. Marx's syn på den politiske frigørelse i dette arbejde blev sammenfattet af en forfatter som indebærer "lige status på de enkelte borgere i forhold til staten, lighed for loven, uanset religion, ejendom, eller andre" private "kendetegn for de enkelte mennesker."

"Politisk emancipation" som en sætning er mindre udbredt i moderne brug, især uden akademisk, udenlandsk eller aktivist sammenhænge. Dog kan lignende begreber, der er omhandlet af andre vilkår. For eksempel borgerrettighedsbevægelsen kulminerede i Afstemningen Rights Act fra 1965, i USA kan ses som en yderligere realisering af begivenheder som Emancipationserklæringen og afskaffelse af slaveriet et århundrede tidligere. I den nuværende og tidligere britiske Vestindien øer ferien Emancipation Day fejres for at markere afslutningen af ​​Atlanten slavehandel.