Emancipation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Emancipation er et bredt begreb, der anvendes til at beskrive forskellige bestræbelser på at opnå politiske rettigheder eller ligestilling, ofte til en bestemt frataget stemmeretten gruppe, eller mere generelt i diskussionen af ​​disse spørgsmål.

Emancipation stammer fra "ex manus capere": Tag hånd. Blandt andet drøftede Karl Marx politisk frigørelse i sin 1844 essay "Om det jødiske spørgsmål", men ofte som supplement til (eller i modsætning til) udtrykket menneskelig frigørelse. Marx's syn på den politiske frigørelse i dette arbejde blev sammenfattet af en forfatter som indebærer "lige status på de enkelte borgere i forhold til staten, lighed for loven, uanset religion, ejendom, eller andre" private "kendetegn for de enkelte mennesker."

"Politisk emancipation" som en sætning er mindre udbredt i moderne brug, især uden akademisk, udenlandsk eller aktivist sammenhænge. Dog kan lignende begreber, der er omhandlet af andre vilkår. For eksempel borgerrettighedsbevægelsen kulminerede i Afstemningen Rights Act fra 1965, i USA kan ses som en yderligere realisering af begivenheder som Emancipationserklæringen og afskaffelse af slaveriet et århundrede tidligere. I den nuværende og tidligere britiske Vestindien øer ferien Emancipation Day fejres for at markere afslutningen af ​​Atlanten slavehandel.