Emancipation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Emancipation er bestræbelse på at opnå politiske rettigheder eller ligestilling, ofte til en bestemt gruppe som kvinder, jøder, slaver og fattige.

Emancipation stammer fra "ex manus capere": Tage fra hånden. Karl Marx talte i 1844 for politisk frigørelse i sit essay "Om det jødiske spørgsmål". Marx' syn på den politiske frigørelse blev sammenfattet: "lige status for de enkelte borgere i forhold til staten, lighed for loven, uanset religion, ejendom, eller andre" private "kendetegn for den enkelte." Søren Kierkegaard beskæftigede sig samtidigt med kvinders og jøders emancipation. Mathilde Fibiger kæmpede for kvindernes frigørelse og ligestilling.

"Politisk emancipation" er udbredt i akademisk og aktivist sammenhæng. Borgerrettighedsbevægelsen i USA kulminerede i 1965 i realiseringen af Emancipationserklæringen 100 år efter afskaffelsen af slaveriet i 1865. I Vestindien fejres Emancipation Day for at markere afslutningen af slavehandel over Atlanten, der ikke havde fortalere i Danmark.