Eng-kabbeleje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Engkabbeleje
Caltha-palustris.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ranunculales (Ranunkel-ordenen)
Familie Ranunculaceae (Ranunkel-familien)
Slægt Caltha (Kabbeleje)
Art C. palustris
Videnskabeligt artsnavn
Caltha palustris
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Engkabbeleje (Caltha palustris), også skrevet Eng-Kabbeleje, er en 15-30 cm høj urt, der vokser på våde enge og i grøftekanter.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Engkabbeleje er en tuedannende flerårig urt med et tæt, græsgrønt løvdække. Den har en gulgrøn, glat og let furet stængel, og de enkelte blade er hjerte- eller nyreformede med lang stilk. Blomsterne mangler bægerblade, men kronbladene er gule med masser af støvdragere ("smørblomster").

Planten skyder tidligt frem, mens der ikke er andre til at skygge for den, og blomstringen er som regel færdig før midten af maj. Kapslerne har mange frø, og de åbner sig og spredes i fugtigt vejr.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Engkabbeleje
L = 7 T = x K = x F = 9 R = x N = 6

Engkabbeleje er udbredt i Kaukasus, Vestsibirien, Centralasien, Østasien, Nordamerika og det meste af Europa. I Danmark findes den i det meste af landet, hvor den trives godt på en våd, tung og leret jord, og den klarer sig allerbedst på steder, hvor kreaturernes græsning holder konkurrerende planter nede.

I engene langs Holsted Å findes arten i græssede partier sammen med bl.a. bukkeblad, engkarse, engnellikerod, krybende læbeløs, kærstar, majgøgeurt, nikkende star, smalbladet kæruld, topstar, trævlekrone og tykskulpet brøndkarse[1]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Planten er let at dyrke, når bare den har lys og fugtighed nok. Det gør den velegnet i sumpbedet eller som indplantning på en fugtig blomstereng. Under gode forhold kan den dog blive noget aggressiv og må holdes nede med lugning en gang om året. Kapslerne har før i tiden været anvendt i omslag på sår og mod betændelser.

Den ædes ikke af kreaturer på grund af et ildesmagende giftstof, der der dog omdannes til et uskadeligt stof i og ensilage.


Caltha palustris
Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.