Eske Brun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eske Brun
Født 25. maj 1904 Rediger på Wikidata
Aalborg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 11. oktober 1987 (83 år) Rediger på Wikidata
Aalborg, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Humlebæk Kirkegård Rediger på Wikidata
Far Charles Brun Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Dannebrogordenen,
Sankt Olavs Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Eske Brun (født 25. maj 1904 i Aalborg, død 11. oktober 1987) var en dansk embedsmand i Grønlandsadministrationen i perioden fra 1932 til 1964.

Baggrund og uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Han var søn af stiftamtmand Charles Brun, blev student fra Ordrup Gymnasium 1922 og tog juridisk embedseksamen fra Københavns Universitet i 1929.

Grønland[redigér | rediger kildetekst]

I 1932, i en alder af 28, blev han ansat som vikar for landsfogeden i Nordgrønland. I 1939 blev han fastansat som landsfoged. Da 2. verdenskrig begyndte, overtog Eske Brun og hans kollega Aksel Svane det administrative ansvar for Grønland, som følge af besættelsen Nazi-Tysklands besættelse af Danmark. Landsfogederne havde ifølge Grønlands styrelseslov af 1925 hjemmel til at administrere Grønland uafhængigt af Danmark i en nødsituation.

De fik organiseret forsyningsliner fra USA og Canada, via den danske ambassadør i Washington, Henrik Kauffmann. Fra 1941 og frem til krigens afslutning opholdte Aksel Svane sig i USA, for at organiserer forsyningerne og Eske Brun overtog også det administrative ansvar som landsfoged i Sydgrønland. Administrationen blev centraliseret i Nuuk.

Efter krigen vendte han tilbage til Danmark. I 1947 blev Eske Brun udnævnt til vicedirektør i Grønlands Styrelse. Brun var en drivende kraft i moderniseringen af det grønlandske samfund efter 2. Verdenskrig. I januar 1949 efterfulgte han Knud Oldendow som direktør i Grønlands styrelsen. Året efter blev Grønlands Styrelse omformet til departement under Statsministeriet og Brun blev udnævnt til departementschef.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Brun, Eske (1985). Mit Grønlandsliv. København: Gyldendal. ISBN 87-00-85554-5.
  • Heinrich, Jens (2012). Eske Brun og det moderne Grønlands tilblivelse. Nuuk: Ilinniartitaanermut Ilisimatusarnermullu Naalakkersuisoqarfik. ISBN 978-87-92554-38-3.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker