Exmoor-pony

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En exmoor-pony med føl.

Exmoor-ponyen er den ældste og mest primitive af de indfødte, britiske ponyer. Racen er også den mest rene, og flokke af dyrene lever stadig vildt på Exmoor-hederne i Devonshire.

Racen siges at have eksisteret siden før istiden, og den har overlevet pga. sin isolation i moseområderne, hvor den kun har ændret sig en smule. Dyrene har et intelligent og venligt temperament og egner sig derfor som rideponyer til børn, men de er stærke nok til at kunne bære en voksen. Racen er kraftigt bygget, stærk og udholdende. De udvoksede dyr bliver maks. 125 cm.

Naturplejer[redigér | rediger kildetekst]

Exmoor-ponyer i Mols Bjerge 18. marts 2020

De hårdføre Exmoor-ponyer er flere steder sat ud i store indhegninger i naturen, da de er er gode til at skabe og vedligeholde lysåben natur. Hestene lever af græs, buske og planter, og de kan på den måde sørge for at områderne ikke gror til og forbliver åbne. Samtidig gnaver hestene af træernes bark, hvilket giver levesteder til insekter og biller. I Nationalpark Mols Bjerge blev der i 2016 udsat 16 vilde Exmoor-ponyer. [1][2] Ved Dovns KlintSydlangeland lever ca. 60 vilde Exmoor-ponyer.[3] Ti af Naturstyrelsens vilde heste fra Langeland blev i 2018 flyttet til UlvshaleMøn.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rewilding i Mols Bjerge Arkiveret 20. marts 2020 hos Wayback MachineDen Danske Naturfonds websted hentet 20. marts 2020
  2. ^ Mød Danmarks vildeste heste Arkiveret 20. marts 2020 hos Wayback Machine på dn.dk
  3. ^ Langelands Vilde Heste Arkiveret 20. marts 2020 hos Wayback Machine på langeland.dk hentet 20. marts 2020
  4. ^ Ti vilde heste flytter til Møn Arkiveret 20. marts 2020 hos Wayback Machine 23-11-2018 på naturstyrelsen.dk
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.


DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.