Første koncil i Konstantinopel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Første koncil i Konstantinopel
Andet økumeniske koncil
Dato 381
Sted Konstantinopel, i det nuværende Tyrkiet
Anerkendt af Den katolske kirke og Den ortodokse kirke
Indkaldt af Kejser Theodosius I
Ledet af Patriarkerne Timoteus af Alexandria, Meletius af Antiokia, biskopperne Gregor af Nazianz og Nectarius af Konstantinopel
Tilstedeværende 150 personer
Temaer Arianisme, Den nikænske trosbekendelse
Dokumenter Bekræftede den nikænske trosbekendelse med forklaringer
Forrige koncil Første koncil i Nikæa
Næste koncil Koncilet i Efesos
Kronologisk liste over økumeniske konciler

Det Første koncil i Konstantinopel, var det andet økumeniske kirkemøde og blev afholdt i 381. Keiser Theodosius I sammenkaldte til mødet for at kirken skulle antage Den nikæno-konstantinopolitanske trosbekendelse og for at diskutere forskellige spørgsmål i forbindelse med arianismen. Der deltog 150 biskopper ved mødet, men ingen fra den vestlige del af kirken.

Gregor af Nazianz ledede dele af koncilet

Patriarkerne Timoteus af Alexandria, Meletius af Antiokia, biskopperne Gregor af Nazianz og Nectarius af Konstantinopel deltes om at lede mødet. Gregor af Nazianz var oprindelig udpeget til patriark af Konstantinopel, men måtte trække sig efter få måneder, og Nectarius blev udnævnt som efterfølger.

Koncilet bekræftede Den nikænske trosbekendelse som sand og en rigtig beskrivelse af den hellige skrift. Koncilet udarbejdede også en trosbekendelse som inkluderede teksten fra Nikæa, men udvidede omtalen af Helligånden og en del andre tilføjelser.

Wikimedia Commons har medier relateret til: