Regeringschef
En regeringschef er en person, der er indehaver af en stats højeste regeringsembede og som oftest leder et kabinet. I parlamentariske stater er der forskel på, hvem der er henholdsvis regeringschef og statsoverhoved, mens regeringschefen i en præsidentiel republik eller et absolut monarki kan være begge dele på samme tid. Hvis statsoverhovedet også leder regeringen, bruger man som regel ikke en særlig regeringschef-titel. Man taler således om møder for "stats- og regeringschefer", når regeringsledere mødes.
Indholdsfortegnelse
Embedets titel[redigér | redigér wikikode]
Embedet som regeringschef har forskellige navne i forskellige lande og til forskellige tider:
Statsminister[redigér | redigér wikikode]

Statsminister bruges om regeringschefer i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. I Danmark blev statsministerembedet indført i Grundloven af 1915.
Konseilspræsident[redigér | redigér wikikode]
Konseilspræsident er en fransk titel, der betyder formand for (minister)rådet og dermed understreger regeringenschefens rolle som leder af kongens el. fyrstens råd. Derfor forekommer titlen kun i monarkier med en ikke parlamentarisk statsskik, hvor regeringschefen udnævnes af kongen og står til ansvar over for denne. I Danmark blev regeringschefens titel i 1855 ændret til konseilspræsident efter indførelsen af A. S. Ørsteds konservative helstatsforfatning i 1854. Det vedblev at være regeringslederens titel under fællesforfatningen for Danmark og Slesvig af 1863 og Grundloven af 1866. Efter indførelsen af parlamentarismen som statsskik ved systemskiftet i 1901 var titlen konseilspræsident forældet og ved grundlovsrevisionen i 1915 fik regeringschefen den gængse nordiske titel statsminister, ændringen trådte i kraft efter det første valg under den nye grundlov i 1918. I perioder har titlen konseilspræsident også været brugt i Frankrig og Italien.
Udtale[redigér | redigér wikikode]
Titlen kan på dansk både udtales med fransk udtale af første led (conseils-præsident) og i en fordansket form som konsejlspræsident.
Premierminister[redigér | redigér wikikode]

Premierminister bruges i nogle lande som navnet på det embede, hvis indehaver er regeringschef. I Storbritannien bærer premierministeren titlen "The Right Honourable" som signalerer, at han er medlem af statsrådet. I Storbritannien er der ligeledes et vicepremierministerembede.
I Danmark blev titlen premierminister brugt i 1848-1855.
Førsteminister[redigér | redigér wikikode]
Førsteminister (First Minister) bruges efter den britiske decentraliseringsproces om lokale regeringsledere i Skotland, Nordirland og Wales.
Ministerpræsident[redigér | redigér wikikode]
Ministerpræsident bruges oftest i semi-præsidentielle republikker, så som Frankrig og Rusland. Det bruges også i tyske delstater.
Forbundskansler[redigér | redigér wikikode]
En forbundskansler (Bundeskanzler på tysk) er en kansler i en forbundsstat.
Det kan således være
- en af de tyske kanslere (1949- )
- en af de østrigske kanslere (1918- )
Taoiseach[redigér | redigér wikikode]

Regeringschefen i Irland.
![]() | Stub Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |
|