Falcon 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Falcon 1 er en delvist genbrugelig raket til opsendelse af satellitter. Den er designet og bygget af rumfartsfirmaet SpaceX, der er grundlagt af Elon Musk, med det formål at tilbyde kommercielle opsendelser af satellitter. Raketten har to trin, der begge bruger en kombination af flydende ilt og forfinet petroleum. Første trin får sin kraft fra en enkelt Merlin-raketmotor og andet trin bruger en Kestrel-motor.

Der har i 2006 og 2007 været to testopsendelser af Falcon 1. Ingen af dem klarede at komme i kredsløb, men alligevel betegner SpaceX den sidste af de to som succesfuld, da raketten nåede en højde på 289 km og det var muligt at indhente meget data fra opsendelsen. Falcon 1 er derfor nu overgået til operationel status og man forventer den første kommercielle opsendelse vil foregå omkring juni 2008.

Falcon 1 skal udvikles til storebroderen Falcon 9 der skal have ni Merlin-motorer. Den skal kunne bære en bemandet Dragon-rumkapsel.

SpaceX har modtaget penge af NASA til at udvikle Falcon til COTS (Commercial Orbital Transportation Services). I perioden fra rumfærgens sidste flyvning (2010) til Orions operative flyvning (2014) ønsker NASA at private rumfartøjer kan opsende forsyninger og besætningsmedlemmer til den Internationale Rumstation.

RumfartStub
Denne artikel om rumfart er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.