Far (familie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Faderglæde, maleri af Wilhelm Marstrand fra cirka 1839.[1]
Foto:  Nivaagaard Malerisamling
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Far. (Se også artikler, som begynder med Far)

Far eller fader er betegnelsen for et hankønsvæsen, der har fået afkom. Det bliver også brugt om mænd, der udfylder en faderrolle for andre. Ordet far er grundlæggende en biologisk betegnelse, men adopterede børn og stedbørn kalder ofte adoptivfaren eller stedfaren for far. Status som far varer livet ud, men faderrollen stopper gerne, når afkommet bliver kønsmodent (dyr), eller socialt og økonomisk uafhængigt i ungdomstiden (mennesker).

For mange arter er faderrollen nærmest ubetydelig eller helt fraværende. Søheste er imidlertid et eksempel på det modsatte; hos disse - og enkelte andre arter - har faren overtaget den primære omsorg for afkommet.

Fædre i kunst og kultur[redigér | redigér wikikode]

Fædre omtales et utal af gange i kunst og kultur - ofte med fokus på far/søn opgør, som fx i Franz Kafkas "Brief an den Vater" eller tv-serien Bryggeren. Her et relief af den tyske kunstner Ignaz Gunther fra 1777, der fremstiller den kristne Gud som en almægtig fader i form af en gammel mand i skyerne.

I kristendommen fremstilles Gud som menneskebørnenes fader, og fadervor er den mest udbredte bøn.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Wilhelm Marstrand, Faderglæde, ca. 1839". Nivaagaard Malerisamling. Arkiveret fra originalen 30. januar 2018. Hentet 29. januar 2018.