Fensmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 25. sep. 2018, 22:38 af Nico (diskussion | bidrag) Nico (diskussion | bidrag) (sidste rimeligt gode)
Fensmark
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Næstved Kommune
Sogn Fensmark Sogn
Postnr. 4684 Holmegaard
Demografi
Fensmark by 5.217[1] (2023)
Kommunen 84.574[1] (2023)
 - Areal 681,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.naestved.dk
Oversigtskort
Fensmark ligger i Sjælland
Fensmark
Fensmark
Fensmarks beliggenhed

Fensmark er en by på Sydsjælland med 5.217 indbyggere (2023)[1], beliggende på toppen af Maglebjerg Bakke, nordøst for Næstved i Fensmark Sogn, Næstved Kommune og tilhører Region Sjælland. Fensmark var indtil 1. januar 2007 hovedby i Holmegaard Kommune, hvor nabobyerne Holme-Olstrup og Toksværd også var underlagt, hvorefter den blev en del af Næstved Kommune. Fensmark er den næststørste by i Næstved Kommune, kun overgået af Næstved. Nord for byen ligger Holmegaard Mose, som er en af Danmarks største højmoser. Nordvest grænser byen op til Stenskoven, hvor man ved gennemkørsel kommer til kroen, Gulerodshuset. Fra kroen er der landevej ind til Næstved og mod nord til Ringsted. Byen voksede oprindeligt frem omkring Holmegaard Glasværk.

Fensmark bestod i mange år af to byer. Bebyggelsen omkring Holmegaard Glasværk, i folkemunde kaldet 'glasbyen', og så selve Fensmark by omkring byens kirke og hovedgader, Holmegaardsvej og Næstvedvej. De to bydele er dog ikke længere synlige. Holmegaard Glasværk er nu lukket og der er senere blevet forsøgt at oprette et oplevelsescenter i det gamle glasværk, Holmegaard Park, men heller ikke det formåede at overleve. Holmegaard Glas er dog stadig et internationalt brand og sælges fortsat over hele verden. Fensmark har de seneste 10-15 år oplevet en betydelig befolkningstilvækst og et dertilhørende byggeboom omkring byen. Byens skole hedder Holmegaardskolen og har op til 9. klassetrin.

”Hvor Fensmark hæver sit kirketelt med den røde top imod sky” – (Christian Winther)

Byen er også kendt, som digteren Christian Winthers fødested. Christian Winther blev født 29. juli 1796 i byens stadig eksisterende præstegård. Blandt hans mest berømte værker er Skriftestolen fra 1843 og Hjortens Flugt fra 1855. Han døde efter et langt og begivenhedsrigt liv i Paris i 1876.

I 1929 blev billedhuggeren og keramikeren, Arne Bang tilknyttet Holmegaard Glasværk og slog sig ned i byen. Broderen Jacob E. Bang var på dette tidpsunkt tilknyttet glasværket som designer. Arne Bang satte sit tydelige aftryk på Fensmark. På Fensmark Kirkegård står hans mest kendte kunstværk, "Den faldne kriger", en skulptur som Arne Bang lavede i 1929 og i 1932 under stor bevågenhed modtog en sjælden guldmedalje for. Arbejdere fra glasværket lå figur til skulpturen.[2] Et tiår senere blev samme figur aktuel igen, og Arne Bang skabte bronzefiguren "De faldne 1940" til Vestre Kirkegård, som et minde om de faldne under 2. Verdenskrig. En anden Arne Bang skulptur ligger på nordsiden af kirkegården og skuer ud over Holmegaard Mose med udsigt til det gamle glasværk. "Høstpigen" blev oprindeligt lavet til Stig Lommer, men et køb blev aldrig genenmført.[3] Alter, altertavle, knæfald og spiret på Fensmark Kirke er også skabt af Arne Bang. Spiret på kirken symbolerer tro, håb og kærlighed. En skulptur af en glasmager ved indgangen til Holmegaard Glasværk, en udsmykket aula på Holmegårdsskolen, samt en statue ved Fensmark gadekær vidner om det store aftryk Arne Bang satte på byen.[3]

Holmegaard Glasværks Boldklub (HGB) har siden oprettelsen i 1904 været hjemmehørende i byen.

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Arne Bang
  3. ^ a b  Om Arne Bang&nbsp