Stig Lommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Stig Lommer
Personlig information
Født 19. juni 1907(1907-06-19)
i København
Død 28. juni 1976 (69 år)
i Skagen
Nationalitet Danmark Danmark
Børn Steen Stig Lommer

Stig Lommer (19. juni 1907 i København28. juni 1976 i Skagen) var skuespiller, tekstforfatter og teaterdirektør mm. Han var især kendt som revydirektør i fra midt i 1930'erne til langt op i 1960'erne, og under hans ledelse fik mange komikere og skuespillere i øvrigt deres store folkelige gennembrud. Det gælder f.eks. Kjeld Petersen og Dirch Passer – ikke mindst i Kellerdirk Bros – samt Jørgen Ryg og Preben Kaas. I midten af 1950'erne introducerede han desuden begrebet "Lommerpiger", hvor en række senere kendte skuespillerinder kunne ses tidligt i deres karrierer, bl.a. Daimi, Lone og Helle Hertz.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Efter studentereksamen i 1925 debuterede Stig Lommer som skuespiller i Studenterrevyen 1926. I de følgende år kunne han ses på en række teatre, men han havde også bijobs som dagbladstegner og med at lave teaterdekorationer.

I 1935 blev han direktør for Hornbækrevyen, som han spillede med i. Herefter var han direktør for en lang række revyer og teatre, hvor især hans tid på ABC Teatret fra 1949 var et højdepunkt. Det var her han havde held til at få det bedste ud af de ovennævnte skuespillere.

Han har desuden haft biroller i en håndfuld film mest fra 1940'erne.

Han er far til skuespilleren Steen Stig Lommer.

Han ligger begravet på Solbjerg Parkkirkegård.[1]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Rikke Rottensten & Jakob Steen Olsen, Kammerat med solen – en biografi om Stig Lommer, Thaning & Appel, 2009. ISBN 978-87-413-0050-4.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Stig Lommer kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.