Ferdinand Ries

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ferdinand Ries
1784-1838

Ferdinand Ries (28. november 1784 i Bonn13. januar 1838 i Frankfurt am Main) var en tysk musiker, bysbarn med Beethoven og senere i Wien en af dennes få elever. Han uddannede sig særlig som klaverspiller og koncerterede år igennem i England, Frankrig, Skandinavien og Tyskland.

Ries levede i en længere årrække i England, siden i Godesberg ved Bonn og ved sin død i Frankfurt, hvor han ledede Cæcilia-Foreningen. Også i Aachen og ved de rhinske musikfester havde han virket som dirigent. Ries har foruden nogle operaer og oratorier skrevet en stor mængde instrumentalmusik. Kendt er hans klaverkoncert i cis-mol.

Sammen med en læge fra Bonn Franz Gerhard Wegeler (1769-1848) udgav Ries de værdifulde Biographische Notizen über L. van Beethoven (Koblenz 1838, nyudgave [Kalischer] 1906) – En senere engelsk udgave er: Ferdinand Ries: Beethoven Remembered: The Biographical Notes of Franz Wegeler and Ferdinand Ries (oversat fra tysk) Arlington, VA: Great Ocean Publishers. 1987. ISBN 0-915556-15-4.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

PianistSpire
Denne biografi om en pianist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
KomponisterSpire
Denne biografi om en tysk komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.