Fernando Alonso

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fernando Alonso
Fulde navn Fernando Alonso Díaz
Født 29. juli 1981 (35 år)
Nationalitet Spanien Spansk
Aktive år 2001-nu
Beskæftigelse Racerkører
Formel 1 karrierer
År Team Løb
2001
2002-2006
2007
2008-2009
2010-2014
2015-nu
Minardi
Renault F1
McLaren
Renault
Scuderia Ferrari
McLaren
215 (214 starter)
Formel 1 statistik
Mesterskab(er) 2 (2005, 2006)
Sejre 32
Podiet 94
Point 1581
Første Løb Australiens Grand Prix 2001
Første Sejre Ungarns Grand Prix 2008
Sidste Løb Abu Dhabis Grand Prix 2015
Seneste Sejre Spaniens Grand Prix 2013
Opdateret
Opdateret 2. marts 2016

Fernando Alonso Díaz (født 29. juli 1981, Oviedo) er en spansk Formel 1-racerkører.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Allerede i den tidlige barndom blev det tydeligt at Fernando havde helt specielle evner bag et rat, faderen José Luis Alonsos bristede drømme om en gokart-karriere blev overført til Fernando da denne kun var tre år gammel. Nok måtte pedalerne tilpasses den lille purk, men talentet var umiskendeligt, som seksårig overstrålede han samtlige sine jævnaldrende. Året efter (1988) var legen blevet alvor, den nu syvårige Fernando vandt sit første egentlige løb i Pola de Laviana. Fernando forsatte de gode takter og vandt samtlige seriens 8 løb og dermed årets lokale junior mesterskab, en stor fremtid var grundlagt.

1989 Året hvor Fernando vendte blikket udenfor det hjemlige Asturien for at vinde det Gallisiske juniormesterskab samtidig med at han genvandt det lokale mesterskab.

1990 Her triumferede Alonso igen i Asturien og Navarre denne gang i ungdomsrækkerne.

1991 Året hvor alting var ved at løbe lidt løbsk for Fernando og faderen José, knægtens evner oversteg efterhånden familiens økonomiske formåen, materialeomkostningerne var omfattende. Hvad det sportslige angår, blev det til en fornem andenplads i det spanske mesterskab på Santos de la Humosa banen mellem Guadalajara og Madrid.

”Vi havde simpelthen ikke råd til at sende Fernando op i højere klasser, omkostningerne var steget eksplosivt” udtaler José Luis. Den eneste måde at fortsætte på var at Fernando skulle forsætte med at vinde, indtil nogen fik øje på talentet, da hverken officielle organer eller lokale firmaer, på dette tidspunkt, var klar til at støtte op om knægten fra Oveido. Fernando vidste derfor at det var helt og aldeles op til ham hvis karrieren skulle fortsætte, og han skuffede som bekendt ikke.

1992 Alonso fik fra den spanske motorsportsorganisation en speciel tilladelse til at deltage i 100cc klassen, han skulle rettelig være forsat i ungdomsrækkerne en tid endnu. ”Jeg har altid været den yngste i hver klasse jeg har deltaget i” siger Fernando Alonso.

1993 – 1994 Det første skridt mod tinderne blev taget da Alonso deltog i et løb i Mora de Ebro dette år. Den talentfulde spanier var ikke fyldt tolv, da Genis Marcó (ejer af Genikart samt eneimportør af Parilla motorer og Mike Wilson chassiser til det spanske marked) gav ham en test netop i forbindelse med løbet i Mora de Ebro. Alonso var trods sin unge alder helt klar over at dette var et af de vigtigste øjeblikke i hans karriere, og den chance man kun får en gang i livet. Fernando Alonso vandt løbet i fabrikskarten uden at give konkurrenterne skyggen af chance.

Trods den økonomiske hjælp fra Genis Marcó, måtte den nu 13-årige Fernando selv hjælpe til, han tjente til nogle af udgifterne ved at agere mekaniker for de yngre generationer. Allerede i en alder af fjorten år var knægten selvfinansierende og var således ikke længere en økonomisk byrde for familien.

Nu var tiden kommet hvor yderligere fremgang kun kunne opnås gennem internationale opgaver. Næsen blev vendt mod Italien og det italienske kart mesterskab, faderen José og sønnen tilbragte uendelig mange timer i familiens Peugeot 405 diesel, med ture på over 2000 km.

"Vi kørte normalt hjemmefra torsdag når Fernando kom hjem fra skole, og mens jeg kørte, sov knægten på bagsædet. Når løbene var færdige søndag eftermiddag var der igen atten til tyve timers kørsel hjem til Oviedo, så Fernando kunne starte i skolen tirsdag morgen" fortæller José Luis Fernando.

Formel 1-karriere[redigér | redigér wikikode]

2001[redigér | redigér wikikode]

I 2001 débuterede Fernando Alonso i Formel 1 for det italienske Minardi-hold. Han var den tredjeyngste kører til at starte et Formel 1-løb. Han var god i kvalifikationen, da hans performance var god. Han kvalificerede foran hans holdkammerat Tarso Marques med en tidsforskel ved 2,6 sekunder i sit første Formel 1-løb. I den fjerde runde i Imola udkvalificerede han begge Benetton-biler.

I den sidste runde af sæsonen i Suzuka, Japan, var han 11. plads i løbet. Han var foran erfarne kørere som Heinz-Harald Frentzen fra Arrows, Olivier Panis fra BAR, Jos Verstappen or Enrique Bernoldi fra Arrows og hans holdkammerat Alex Yoong. Fire år senere sagde hans teamchef fra Minardi, Paul Stoddart, at hans løb var som "53 kvalifikationsomgange". Han havde ikke scoret nogle points, og hans bedste resultat var 10. plads i Tyskland.

2002-2004[redigér | redigér wikikode]

2005-2015[redigér | redigér wikikode]

Alonso ved Canadas Grand Prix i 2011.

Han vandt den 25. september 2005 Formel 1-verdensmesterskabet som den hidtil yngste – kun 24 år og 59 dage gammel (I 2010 blev den ære overtaget af Sebastian Vettel med 23 år og 134 dage, der vandt med kun 4 points forspring til netop Fernando Alonso). Samtidig satte han punktum for Michael Schumachers sejrsrække efter 5 mesterskaber i træk.

Han vandt også mesterskabet 2006, med Michael Schumacher på en andenplads.

Fernando Alonso kørte for Renault-teamet igen i 2006, men indgik en kontrakt med McLaren for 2007-sæsonen.

I Spanien er han en helt på højde med Raúl (fodbold) og Alejandro Valverde (cykling). Fernando Alonso vendte i 2008 tilbage til Renault teamet.

Siden sæsonen 2010 har Fernando Alonso kørt for Ferrari.

Den 11. december 2014 blev det officielt, at Fernando Alonso kører for Mclaren næste sæson.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]