Alejandro Valverde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Soccerball current event.svg Denne artikel eller sektion om sport er forældet eller ikke opdateret.
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde-Octobre 2008 (1).jpg
Personlig information
Navn Alejandro Valverde Belmonte
Kælenavn Balaverde, El Bala, El Imbatido
Født 25. april 1980 (36 år)
Land Spanien Spanien
Højde 178 cm
Vægt 61 kg
Holdinformation
Hold Movistar Team
Disciplin Landevejscykling
Rolle Kaptajn
Ryttertype All-rounder
Professionelle hold
2002-2004
2005-2010
Comunitat Valenciana/Kelme
Movistar Team
Store sejre
Tour de France, 4 etaper
Vuelta a España, 9 etaper
La Flèche Wallonne (2006, 2014, 2015)
Liège-Bastogne-Liège (2006, 2008, 2015)
UCI ProTour (2006, 2008)
UCI World Tour (2014)
Portal:Cykling

Alejandro Valverde Belmonte (født 25. april 1980 i Las Lumbreras, Murcia) er en spansk professionel landevejsrytter, . I en alder af 27 år blev han udråbt til en af de mest talentfulde cykelrytter af sin generation. Valverde er en spændende rytter, idet han kombinerer flere talenter: Valverde er en god bjergrytter, og han kører en fornuftig enkeltstart – og dermed er han altid en favorit i de Grand Tour-løb, han stiller op i. Men Valverde har også vist, at han kan køre i de store endagsløb mindst lige så godt, blandt andet på grund af sin hurtige afslutning. Derfor er han kandidat til at blive verdensmester og vinder i de forskellige klassikere.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Valverde kommer fra en cykelfamilie: hans far, Valverde senior, var en amatørcykelrytter da han var yngre, og introducerede sine sønner til sporten. Alejandros første løb var i Jumilla i sin hjemregion, Murcia. Han nummer to, og det var den eneste gang, han ikke vandt et cykelløb, han stillede op i under sin skolegang.

Amatørkarriere[redigér | redigér wikikode]

Gennem sin gode kørsel fik Valverde et tilbud om at køre for eliteamatørholdet Banesto, baseret i Navarra et stykke fra hans hjem. Han flyttede til udviklingsholdet Kelme og blev trænet af Francisco Moya, en træner Valverde har givet det meste af æren for sine cykelevner. Kelme lovede ham også, at han kunne flytte til deres professionelle hold hvis han viste gode resultater. Ved slutningen af sin første sæson med Kelmes amatørhold, flyttede de ham til deres professionelle hold.

Professionel karriere[redigér | redigér wikikode]

Valverde blev professionel i 2000, da han blev hentet til Kelmes professionelle hold. Han blev med dem til slutningen af 2004-sæsonen, da det blev klart, at Kelme ikke fik en UCI ProTour-licens. I stedet skiftede han til Illes Balears.

Under tiden med Kelme fik han en gennembrudsår i 2003 i Vuelta a España, hvor han vandt to etaper og sluttede som nummer tre i den samlede stilling. Han vandt også Majorca Challenge det år, og sluttede sæsonen med en andenplads i verdensmesterskaberne.

I 2004 besluttede han blive hos Kelme trods holdets økonomiske problemer og tilbud fra andre hold. Han blev skadet i et styrt i Vuelta a España og blev nødt til at skyde en hvid pil efter sine ambitioner i løbet. Til slut underskrev han en kontrakt med Illes Balears-holdet i slutningen af 2004.


I 2005 vandt Valverde tiende etape af Tour de France foran Lance Armstrong, som han slog i spurten i Courchevel i Alperne (2000m – kategori 1). Efter 12. etape lå han nummer fem i den samlede stilling, 3 minutter og 16 sekunder efter Lance Armstrong. Han førte også ungdomskonkurrencen med en føring på 3 minutter og 9 sekunder til Armstrongs holdkammerat Yaroslav Popovych. Dog blev Valverde tvunget til at udgå fra løbet under 13. etape på grund af en knæskade. Valverde nåede knapt nok at blive klar til UCI verdensmesterskaberne i Madrid, Spanien. Holdets kaptajn, Óscar Freire pådrog sig en skade, og dermed blev Valverde forfremmet til kaptajn under løbet, trods hans manglende forberedelse. Han endte dog som toer bag Tom Boonen.

I 2006 vandt Valverde en etape i Baskerlandet Rundt, hvor han også vandt pointkonkurrencen og en samlet andenplads. Han vandt efterfølgende en prestigefyldt "double" i forårsklassikerne, idet han vandt La Flèche Wallonne, og fire dage senere tog han også Liège-Bastogne-Liège. Efterfølgende vandt Valverde en etape i Romandiet Rundt, hvor han også blev nummer tre samlet. Valverde planlagde også udfordre i Tour de France 2006, og han har ligeledes udtalt, at han håber, at han kan vinde løbet i fremtiden. Han tog til Pinarello-cykelfabrikken i Treviso, Italien for at optimere sine enkeltstartsever. Faktisk startede han som en af favoritterne i 2006-udgaven af Touren efter Ivan Basso og Jan Ullrichs suspendering umiddelbart før løbet. Valverde styrtede dog på tredje etape, og måtte forlade løbet på grund af brækket kraveben. Hans ambition om at vinde et Grand Tour-løb måtte derfor vente til Vueltaen senere det år.

Valverde gik ind i 2006-Vueltaen som topfavorit. Siden han ikke havde kørt hele Tour de France var han i bedre form end nogle af de andre kandidater til sejren: Mensjov (forsvarende mester) og Carlos Sastre sluttede begge i top 10 i Tour de France 2006 og det ventedes, at de begge var en smule trætte. Valverde vandt syvende etape og dominerede i bjergene, og det gav ham den gyldne førertrøje efter niende etape. Valverde tabte dog trøjen på grund af Alexander Vinokourovs aggressive køremåde. Under den sidste enkeltstart tabte Valverde igen tid til Vinokourov og blev nødt til at tage til takke med en andenplads i den samlede stilling, han anden podieplads i et Grand Tour-løb. I en alder af kun 27 er det derfor sandsynligt, at han kan tage flere podiepladser. Efter den imponerende kørsel i Vueltaen vandt Valverde endnu en stor sejr – den samlede sejr i UCI ProTour 2006, da der stadig var flere store løb tilbage – men Valverdes forspring var for stort til at blive indhentet.

Ved verdensmesterskaberne i 2006 blev Valverde set som en favorit. Han vandt dog ikke, men sluttede som treer og tog bronzemedaljen.

Han startede 2007 stærkt og vandt det samlede klassement ved Volta a la Comunitat Valenciana og Vuelta a Murcia. På fjerde etape af Vuelta a Murcia vandt Valverde sin første enkeltstart.

D. 31 maj 2010 blev Valverde idømt en karentæne på 2 år, grundet sin indblanding i Operation Puerto, gældene fra d. 1 januar 2010. Dermed er alle resultater fra 2010 blevet slettet.

Grand Tour-resultater[redigér | redigér wikikode]

Alejandro Valverde i MadridVuelta a España 2009
Alejandro Valverde: Grand Tour-resultater
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Giro d'Italia
Jersey pink.svg Sammenlagt - - - - - {{{SamletGdI12}}}
Jersey green.svg Bjergkonkurrencen - - - - - {{{BjergGdI12}}}
Jersey violet.svg Pointkonkurrencen - - - - - {{{PointGdI12}}}
Jersey white.svg Ungdomskonkurrencen - - - - - {{{UngGdI12}}}
Etapesejre - - - - - {{{EtapGdI12}}}
Tour de France
Jersey yellow.svg Sammenlagt udg. udg. 6 9 - {{{SamletTdF12}}}
Jersey polkadot.svg Bjergkonkurrencen - - - {{{BjergTdF12}}}
Jersey green.svg Pointkonkurrencen - - - {{{PointTdF12}}}
Jersey white.svg Ungdomskonkurrencen - - - {{{UngTdF12}}}
Etapesejre 1 0 0 1 - {{{EtapTdF12}}}
Vuelta a España
Jersey gold.svg/Jersey red.svg Sammenlagt - 2 - 5 1 {{{SamletVaE12}}}
Jersey red.svg/Jersey blue dotted.png Bjergkonkurrencen - 3 - 4 {{{BjergVaE12}}}
Jersey blue.svg/Jersey green.svg Pointkonkurrencen - 3 - 3 2 {{{PointVaE12}}}
Jersey white.svg Kombinationskonkurrencen - - 1 {{{KombVaE12}}}
Etapesejre - 1 - 1 0 {{{EtapVaE12}}}


  • udg = udgået

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Cykling Stub
Denne biografi om en cykelrytter er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.