Fernando Lugo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fernando Lugo
Lugo in 2009
Paraguays præsident
Embedsperiode
15. august 2008 – 22. juni 2012
Vicepræsident Federico Franco
Foregående Nicanor Duarte
Efterfulgt af Federico Franco
Personlige detaljer
Født 30. maj 1951 (72 år)
San Pedro del Paraná, Paraguay
Politisk parti Patriotisk Alliance For Forandring
Uddannelses­sted Pontificia Università Gregoriana
Universidad Católica Nuestra Señora de la Asunción
Religion Romerskkatolske kirke
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Fernando Armindo Lugo Méndez (født 30. maj 1951 i San Pedro del Paraná, Paraguay) er en paraguayansk socialistisk og venstreorienteret politiker, der var Paraguays preæsident fra 2008 til 2012.

Han blev præsteviet i 1977 til den romersk-katolske missionsordnen Societas Verbi Divini, og fungerede derefter som missionær i Paraguay i fem år. I 1992 blev han general for ordenen. I 1994 blev han viet til biskop af ærkebiskop José Sebastián Laboa Gallego, og blev tildelt stiftet San Pedro. Som biskop kom han i nærkontakt med de fattige.

I december 2006 forlod han præsteembedet, idet Paraguays forfatning ikke tillader politikere at være forkyndere i trossamfund. Samme år blev han også fritaget fra sit embede af Vatikanet. Lugo var leder af en alliance af partier fra den hidtidige opposition, Patriotisk Alliance For Forandring . Alliancen bestod bl.a. af landets venstrefløj, indianere og fattige bønder.

Lugo blev valgt til landets præsident i 2008. I 2012 blev han afsat fra posten gennem en rigsret, der af nabolande blev kaldt et statskup. Lugo blev erstattet af Federico Franco.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]