Fetich

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fetich (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Fetich)
En fetich

En fetich er en form for stærk amulet, gudefigur eller åndefigur som tillægges overnaturlige kræfter og dyrkes.

Begrebet fetichisme er afledet af denne betydning af ordet fetich. I overført betydning benyttes udtrykket fetich om ting, der vises en (overdreven) ærefrygt over for, eller i slang om en ting, en person går meget op i.

Ifølge Karl Marx er fetichismen en betegnelse for varens fetich-karakter under kapitalismen. Tingen tillægges overvældende værdi mens mennesket nedvurderes.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Fetich ← fransk féticheportugisisk feitiço "fortryllet" ← latin facticius "kunstig", "kunstlet" ← facere "gøre"

Begrebet feitiço blev brugt af portugisiske kolonister i Afrika, til at beskrive afrikanernes kultgenstande. Via det latinske facere deler det oprindelse med ord som faktisk, faktor og faktum.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • En særdeles grundig gennemgang af såvel de antropologiske samt psyko-sexsuelle aspekter af fetichismen kan findes hos Sigmund Freud, 1912, Totem und Tabu, genudgivet i 1940 af Imago Publishing Co. Ltd. London, ISBN 3-10-022710-7

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.