Finlands politik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Finland
Coat of arms of Finland.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
FinlandAndre lande • Politik

Finland har et blandet præsidentstyre/parlamentarisk system, hvor magten er delt mellem præsidenten, (som vælges direkte for en 6 års periode), og som har det primære ansvar for nationens sikkerhed og udenrigsforhold, og statsministeren som har det primære ansvar for de øvrige områder. Præsidenten udnævner statsministeren og resten af regeringen. Regeringen består af statsministeren og de øvrige stabsministre samt et "ex-officio" medlem, justitsministeren.

Forfatningsmæssigt er det étkammersparlament (fi.: Eduskunta; sv.: Riksdagen) med sine 200 medlemmer den øverste myndighed i Finland. Det kan ændre forfatningen, tvinge regeringen til at træde tilbage og kan omgå præsidentens vetoer. Lovgivning kan foreslås af præsidenten, regeringen eller et af Eduskuntaens medlemmer, som vælges ved et repræsentativt valg for en fireårig periode.

Det retslige system er delt mellem retsinstanser for civile og kriminelle forhold og specialretsinstanster for forholdet mellem offentligheden og de administrative organer. Det finske retssystem består af lokale retsinstanser, regionale appelretsinstanser og en højesteret.

Udenrigsrelationer[redigér | redigér wikikode]

Efter Sovjetunionens kollaps i 1991 blev Finland befriet for de sidste restriktioner, som landet var blevet pålagt ved Paris Fredsaftalen i 1947. Den finsk-sovjetiske aftale om venskab, samarbejde og gensidig assistance (og restriktionerne inkluderet heri) blev annulleret, men Finland anerkendte Rusland som arvtager efter USSR og var hurtig til at indgå bilaterale aftaler, som reallokerede sovjetisk gæld.