Centerpartiet (Finland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Centrum i Finland
Suomen Keskusta
Partileder Juha Sipilä
Partiformand
Næstformand
Talsmand
Partisekretær Timo Laaninen
Politisk ordfører Kimmo Tiilikainen
Gruppeformand i Folketinget
Gruppeleder i :
Gruppeleder i
Grundlagt 1906
Nedlagt
Partiavis
Hovedkontor
Antal medlemmer
Ungdomsorganisation
Studenterorganisation
Pladser i Folketinget
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Pladser i :
Politisk ideologi
Politisk placering Centrum-højre
Internationalt samarbejdsorgan Liberal International
Nordisk samarbejdsorgan
Europæisk samarbejdsorgan Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party
Partigruppe i Europaparlamentet ALDE
Partifarve(r) Grøn
Partibogstav
Website www.keskusta.fi
En Centerparti bod i Jyväskylä.

Centerpartiet (finsk: Suomen Keskusta, Kesk., svensk: Centern) er et finsk politisk parti. Centrum er en del af det europæiske parti ALDE (ligesom Venstre og Det Radikale Venstre i Danmark). Indtil 1965 kaldtes partiet Agrarforbundet (finsk: Maalaisliitto) og mellem 1965–1988 var navnet Centerpartiet (finsk: Keskustapuolue). Det har deltaget i de fleste finske regeringer siden 2. verdenskrig og indimellem haft statsministerposten.

Centrum i Finland havde statsministerposten mellem 2003 og 2011. Som nyvalgt partileder overtog Mari Kiviniemi statsministerposten og dannede ny regering 22. juni 2010. Hendes forgængere som partileder og statsminister var partikollegaen Matti Vanhanen som havde siddet siden 2003. Vanhanens første regering var en koalition bestående af Centrum, socialdemokraterne og Svenska folkpartiet i Finland, mens han efter valget i 2007 i stedet dannede sin anden regering sammen med Samlingspartiet, Svenska folkpartiet og Det grønne forbund. I 2011 overtog Samlingspartiets Jyrki Katainen statsministerposten.

Urho Kekkonen var en kendt centrumpolitiker, som først var statsminister og senere i mange år var en populær præsident (19561982). Også præsidenterne Lauri Kristian Relander (19251931) og Kyösti Kallio (19371940) kom fra partiets rækker. Af andre kendte partimedlemmer kan nævnes Johannes Virolainen, Ahti Karjalainen, Paavo Väyrynen, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki med flere.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Centrum i Finland har ifølge egne angivelse over 200.000 medlemmer, hvilket er flere end alle de andre finske partier tilsammen. Partikongressen samles i reglen hvert andet år. Mellem kongresserne har partidelegationen ansvaret for partiets virksomhed, og herunder findes partistyrelsen, som samles hver måned.

Centrum har ca. 3.000 lokalafdelinger, som repræsenterer bydele og byer. Partiet har en række sidestillede organisationer i form af ungdomsforbundet Centrumungdommens Forbund i Finland, studenterforbundet Centrums studenterforbund, kvindeforbundet Centrumkvindernes Förbund samt en organisation for journalister, Centrumjournalisternes Förbund. Ungdomsforbundet, studenterforbundet og kvindeforbundet er alle ligestillede med partiets lokalforeningar i partiets politiske og organisatoriske virksomhed.