First-person shooter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vg icon.svg
En del af serien om:
Computerspil
FOSSet OpenArena baseret på Quake III Arenas deathmatch-stil, der begge er first-person shooter.

First-person shooter eller FPS er en populær computerspilsgenre. Spillene kendetegnes ved at være i førstepersons-perspektiv ("jeg"-person), og ved at man skal eliminere fjender. Blandt de mest populære spil er Half-Life, Half-Life 2, Counter Strike: Source, Counter-Strike: Global Offensive, Doom, Quake, Call of Duty-serien og Battlefield-serien. FPS er af de mest spillede typer til computer, hvor Counter-Strike-serien, har det største antal spiller på verdens plan.[kilde mangler]

Historie[redigér | redigér wikikode]

1970-1983[redigér | redigér wikikode]

De første FPS spil var Maze War og Spasim. Maze War startede med at blive udviklet i 1973, datoen for hvornår spillet blev færdigt er ukendt. Spasim menes at være udgivet i 1974. Spillet var en rumfarts simulator, sat i første persons synsvinkel. Spasim var meget meget simpel lavet. Man kunne kun flytte sig fra brik til brik og dreje i 90 grader. Spasim har været inspirationen til flere moderne køretøjs-spil som en tank simulator til U.S Army, men den var ikke tilgængelig.

I 1980 blev en tank simulator, battlezone, lavet til arkader. I 1983 blev en version af battlezone lavet til computere. Dette var den første succesfulde FPS spil som brugte wireframe 3D graphics.

1987-1992[redigér | redigér wikikode]

Et spil ved navn MIDI Maze blev lavet til Atari ST i 1987.

computerspilStub
Denne computerspilsrelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.