Fjordterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Fjordterne ?
Sterna hirundo (adult).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata
(Chordater)
Klasse: Aves (Fugle)
Orden: Charadriiformes
(Mågevadefugle)
Familie: Laridae (Mågefugle)
Underfamilie: Sterninae (Terner)
Slægt: Sterna
Art: S. hirundo
Videnskabeligt artsnavn
Sterna hirundo
Linnaeus, 1758

Fjordternen (Sterna hirundo) er en 36 cm stor terne, der findes i det meste af Asien, i den nordlige del af Nordamerika og i det meste af Europa. Den danske bestand af ynglende fjordterner udgør omkring 1000 par, med de største kolonier i Vestjylland, bl.a. ved Vadehavet og Nissum Fjord, men også på det centrale Sjælland og i Roskilde Fjord kan man se den. Den trives ved uforstyrrede, lavvandede kyster og på småøer, samt ved indsøer og moser. Om vinteren trækker den til Afrika.

Ynglepladser[redigér | redigér wikikode]

Når fjordternen er 3-4 år gammel, yngler den første gang. Magerne holder ofte sammen i de følgende ynglesæsoner. Der foregår heftige territoriekampe omkring redepladserne ved vådområderne. Hunnen lægger 2-3 æg, i Danmark fra midten af maj, og begge mager udruger dem i løbet af 21-22 dage. Ungerne flyver fra reden efter 22-28 dage, men kan først klare sig selv efter yderligere 1-2 måneder.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Fjordternen lever af mindre fisk, bl.a. aborrer, tobiser og hundestejler. I lav højde flyver ternen i flugt over vandet, og når en fisk opdages, går den fra svirreflugt til hurtig styrtdykken. I parringstiden bringer hannen ofte hunnen fisk.

Fjordterne


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Fugl Stub
Denne artikel om fugle er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.