Spring til indhold

Forbrugerisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Shoppingcentret Canal Walk i Sydafrika

Forbrugerisme eller konsumerisme er en betegnelse, der anvendes for at beskrive forholdet mellem enkeltindividet (forbrugeren) og samfundet/markedet i en kapitalistisk markedsøkonomi. Man taler også om, at det kapitalistiske samfund er et forbrugersamfund.

Ordet vandt indpas i 1970'erne som betegnelse for Vestens opfattelse af forbrug som vejen til lykken. Det anvendes først og fremmest i kritik mod fænomenet og mod kapitalismen. Kritikkens udgangspunkt er dog langt fra nyt, for det har rødder helt tilbage til Frans af Assisis kritik af de riges vellevned. Det blev formuleret i et religiøst sprogbrug og derfor rettet mod en materialistisk livsstil[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Evangeliet for den 24. februar 1208 lød I har fået det for intet, giv det for intet! Skaf jer ikke guld eller sølv eller kobber i jeres bælter; ikke taske til rejsen, eller to kjortler, eller sko, eller stav; thi en arbejder er sin føde værd. Matthæusevangeliet 10,8–10. Da Frans hørte det, modtog han sin kaldelse, og derfra udspringer Franciskanerordenens undsigelse af jordisk ejendom.
SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.