Nøgenhed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Nudister på en strand
Vilhelm Hammershøi,Nøgen kvindelig model, 1889, Statens Museum for Kunst.

Nøgenhed, det ikke at have tøj på, er på den ene side en naturlig ting og på den anden side en ting, der i flere kulturer er stærke holdninger til.

Nøgenhedens idéhistorie[redigér | redigér wikikode]

I mange af verdens kulturer er nøgenhed i dagliglivet sædvanligt[Kilde mangler]. I mange samfund er det almindeligt at børnene vokser op uden klæder, men begynder i forbindelse med puberteten at anvende de voksne mænds og kvinders klædedragter. Der er oftest restriktioner omkring seksualiteten, som ikke forbindes med nøgenheden, men er et spørgsmål om familiedannelse.

En kultur som fremmede nøgenhed, i alt fald mandlig, var antikkens Grækenland. Inden for jødedommen er nøgenhed forbundet med seksualiteten, som man ser som hjemmehørende inden for ægteskabet. Dette syn findes også inden for kristendommen, hvor forskellige samfund har denne opfattelse. En yderligere årsag er at man allerede tidligt tog afstand fra de hedenske sammenslutninger som af egne religiøse grunde fremhæver seksualiteten som en egeninteresse eller som et mål i sig selv. Man vil i stedet pege på at seksualiteten kan dyrkes inden for ægteskabet og derved få en anden værdi. Det kan således være skik at man som gæst ved hellige steder dækker nøgen hud for at vise at man ikke er der for at fremvise sin krop, men af andre årsager. Også inden for islam er der restriktioner mod nøgenhed, i særlig grad for kvinder. Også her er der stor variation mellem de forskellige retninger.

Fælles er at man skelner mellem offentlig nøgenhed og nøgenhed i hjemmet. Langt den største del af den religiøse modstand er mod den offentlige nøgenhed.

I bl.a. den victorianske kultur i England var nøgenhed meget ildeset. Dog havde de såkaldte præ-rafaelitiske kunstnere deres blomstringstid i netop denne tidsalder. De er kendt for deres meget romantiske afbildninger af kvinder, gerne i mytologiske temaer.

Man skelner mellem nøgenhed og naturisme, pornografi, ekshibitionisme, erotik m.m.

Nøgenhed i kunsten[redigér | redigér wikikode]

Adam og Eva

Inden for kunsten er nøgenhed et udbredt motiv.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]