Framlingham Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Framlingham Castle.

Framlingham Castle er en borg i købstaden Framlingham i Suffolk i det sydlige England. Normannerne opførte en tidlig motte and bailey eller et voldsted på stedet i 1148, men det blev ødelagt af Henrik 2. af England i efterdønningerne fra Oprøret i 1173–1174. Roger Bigod, der var jarl af Norfolk, opførte en erstatning, der var special idet fæstningen ikke indeholdt et centralt keep, men i stedet brugte en ringmur med 13 tårne til at forsvare borgen midte. På trods af det lykkedes det John 2. at erobre den i 1216 efter en kort belejring. Mod slutningen af 1200-tallet var Framlingham blevet et luksuriøst hjem, der var omgivet af vidstrakte parkområder med hjortevildt til jagt.

I 1400- og 1500-tallet var Framlingham hjem for de magtfulde familier Mowbray og Howard. Der blev etableret to kunstige søer ved slottet, der blev udvidet med mursten. De store, rige familier vedligeholdt bygningen og indkøbte materialer fra hele England og der blev købt luksusvarer fra internationale markeder. Der blev bygget store prydhaver i borgen, og de ældre dele blev redesignet for at lade gæster nyde udsigten. I slutningen af 1500-tallet gik Framlingham i forfald, og efter dets sidste ejer, Theophilus, fik økonomiske vanskeligheder blev borgen og der omkringliggende jorde solgt.

Framlingham Castle blev givet til Pembroke College som en filantropisk gerne i 1636, hvorefter bygningerne inden for murene blev revet ned, for at gøre plads til et fattighjem. Borgen blev tjente dette formål frem til 1839, hvor det blev lukket. Herefter blev stedet brugt som arbejdshal til fremstilling af store konstruktioner og som county court. I 1913 donerede Pembroke College Framlingham til Commissioner of Works. Under anden verdenskrig blev Framlingham Castle brugt af det britiske militær som en del af det regionale forsvar mod en potentiel tysk invasion. I dag drives Framlingham Castle af English Heritage som en turistattraktion. Det er beskyttet af britisk lov som grade I listed building og er et scheduled monument.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]