Keep

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
White TowerTower of London et et gammelt keep.

Et keep (fra det middelengelske kype) eller kernetårn er et forskanset tårn, der er opført på en borg i middelalderen af den europæiske adel. Forskere har debatteret om definitionen af ordet keep, men det bliver normalt brugt om store tårne på borge, der var opført som forskansede beboelser, som kunne bruges som det sidste forsvarsværk, hvis den omkringliggende borg blev overtaget af fjenden. De første keeps var opført af tømmer og var en del af motte-and-baileyfæstninger fra Normandiet og Anjou i 900-tallet. Designet spredte sig til England som et resultat af den normanniske erobring i 1066, og det spredte sig ind i Wales i den anden halvdel af 1000-tallet og videre til Irland i 1170'erne. Angelnormanniske og franske herskere begyndte at opføre keeps i sten i 900- og 1000-tallet som de normanniske keeps, som har en kvadratisk eller rektangulær grundplan, eller de cirkulære skalkeeps. Keeps i sten gav både stor politisk og militær magt, og de kunne tage op til ti år at bygge.

I løbet af 1100-tallet begyndte en nyt plan at blive introduceret. I Frankrig byggede man i firpas mens englænderne lavede polygonale tårne. Mod slutningen af århundredet begyndte de engelske og franske design at divergere. Filip 2. af Frankrig byggede en serie runde keeps i sit forsøg på at fastslå sin kongelige autoritet i sine nye territorier, mens de engelske borge blev bygget uden keeps. I Spanien blev keeps i stigende grad inkorporeret i både kristne og islamiske borge. I Tyskland foretrak man høje tårne (Bergfried) frem for keeps i den vestlige arkitektur. I anden halvdel af 1300-tallet skete der en ny opblomstring i opførelsen af keeps. I Frankrig startede keepet i Vincennes en ny mode med høje, tunge keeps med machicoulis, hvilket særligt spredte sig til Spanien, hvor Valladolid-skolen i borgdesign brugte dem meget. Samtidig blev keeps mere populære blandt de rige adelige i England og disse store keeps, der alle blev unikt designet, udgjorde en vigtig del i de største borge, der blev opført i denne periode.

I 1500-tallet begyndte keeps at gå af mode som forsvarsværk og beboelse. Mange blev ødelagt eller revet ned under borgerkrige i 1600- og 1700-tallet, eller de blev inkorporeret i haver som såkaldte follies. I 1800-tallet blev keeps atter populære i England og Frankrig, hvor et stort antal blev renoveret og redesignet af gotiske arkitekter. På trods af, at mange franske og spanske keeps har lidt stor skade under krigene i 1900-tallet, er de i dag en vigtig del af turistindustrien i Europa.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]