Keep

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
White TowerTower of London et et gammelt keep.

Et keep (fra det middelengelske kype) eller kernetårn er et forskanset tårn, der er opført på en borg i middelalderen af den europæiske adel. Forskere har debatteret om definitionen af ordet keep, men det bliver normalt betragtet som at referere til store tårne på borge, der var opført som forskansede beboelse, så det kunne bruges som det sidste forsvarsværk, hvis den omkringliggende borg skulle bliver overtaget af fjendtlige tropper. De første keeps var opført af tømmer, og var en del af motte-and-baileyfæstninger som startede i Normandiet og Anjou i løbet af 900-tallet. Designet spredte sig til England som et resultat af den normanniske erobring i 1066, og det spredte sig ind i Wales i den anden halvdel af 1000-tallet, og videre til Irland i 1170'erne. Angelnormanniske og franske herskere begyndte at opføre keeps i sten i 900- og 1000-tallet; disse inkluderer de normanniske keeps, som der har et kvadratisk eller rektangulært grundplan, eller de cirkulære skalkeep. Keeps i sten gav både stor politisk og militær magt, og det kunne tage op til ti år at bygge.

I løbet af 1100-tallet begyndte et nyt design at blive introduceret. I Frankrig byggede man i firpas mens englænderne lavede polygonale tårne. Mod slutningen af dette århundrede begyndte de engelske og franske design at divergere. Filip 2. af Frankrig byggede en serie runde keeps i sit forsøg på at fastslå sin kongelige autoritet i sine nye territorier, mens de engelske borge blev bygget uden keeps. I Spanien blev keeps i stigende grad inkorporeret i både kristne og islamiske borge. I Tyskland foretrak man høje tårne kaldet Bergfried frem for keeps i deres vestlige arkitektur. I den anden halvdel af 1300-tallet skete der en ny opblomstring i opførslen af keeps. I Frankrig startede keepet i Vincennes en ny mode med høj, tunge keeps med machicoulis, hvilket særligt spredte sig til Spanien, hvor Valladolid-skolen i borgdesign brugte det meget. Samtidig blev keeps mere populære blandt de rige adelige i England og disse store keeps, der alle blev unikt designet, udgjorde en vigtig del i de største borge, der blev opført i denne periode.

I 1500-tallet begyndte keeps at gå af mode som forsvarsværk og beboelse. Mange blev ødelagt eller revet ned i forbindelse med borgerkrige i 1600- og 1700-tallet, eller de blev inkorporeret i haver som såkaldte follies, der er en slags havekunst. I 1800-tallet blev keeps atter populære i England og Frankrig, hvor et stort antal blev renoveret og redisgnet af gotiske arkitekter. På trods af, at mange franske og spanske keeps har lidt stor skade under krigene i 1900-tallet, så er de i dag en vigtig del af turistindustrien i Europa.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]