Francis Picabia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Francis Picabia i sit atelier

Francis Picabia, Francis-Marie Martinez Picabia (22. januar 1879 i Paris30. november 1953 i Paris) var en fransk forfatter, maler og grafiker.

Francis Picabia var virksom inden for dadaismen og impressionismen og arbejdede med kunstnersrollen og forskellige stile.

Omkring 1911 blev han en del af Puteaux Group, som mødtes i Jacques Villons studio i landsbyen Puteaux. Der blev han venner med kunstneren Marcel Duchamp og nær ven af Guillaume Apollinaire. Andre gruppemedlemmer inkluderede Albert Gleizes, Roger de La Fresnaye, Fernand Léger og Jean Metzinger.

1913 deltog han i Armory Show i New York, og Alfred Stieglitz lavede en enkeltudstilling med ham i sit galleri 291. I USA begyndte han en "mekanisk periode". 1915 grundlagde Stieglitz, Marius de Zayas og Picabia et nyt tidsskrift som de navngav 291 efter Stieglitz' galleri.

1916 var han i Barcelona og udgav et Dada-tidsskrift 391 med henvisning i navnet til 291. Tidsskriftet fik en forlænget levetid da Marcel Duchamp støttede det fra USA. Interessen varede nogle år, til han udviklede sans for surrealismen. Fra 1925 var han tilbage i figurativt maleri.

I midten af 1930'erne indledte Picabia en mere figurativ fase med billeder hentet fra pinup-magasiner, opforstørrede filmstjerner og populærbilleder. Kunstværkerne var ofte i en romantiseret og dekadent stil. Han var ven med såvel Gertrude Stein som Guillaume Apollinaire og Marcel Duchamp.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]