Franz Xaver Kugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
F.X. Kugler

Franz Xaver Kugler (27. november 1862 i Königsbach, Rheinpfalz25. januar 1929 i Luzern) var en tysk astronom og assyriolog.

Kugler studerede i München, trådte 1886 ind i jesuitterordenen og blev 1894 professor i astronomi og matematik ved Ignatius Kollegiet i Valkenburg i Holland. Siden 1898 har Kugler fortsat den af Epping påbegyndte videnskabelige bearbejdelse af babyloniske kileindskrifter, fornemmelig af astronomisk og religiøst indhold, og har i fagtidsskrifter meddelt enkelte foreløbige resultater af sine studier.

Af speciel astronomisk Interesse er hans skrifter: Die Babylonische Mondrechnung (1900) og Sternkunde und Sterndienst in Babel, I—II, med Ergänzungen (1907—14). Dette arbejde fuldbyrdedes med Sternkunde und Sterndienst in Babel, II, 2. hæfte (Münster 1924), der indeholder den assyro-babylonske kronologi fra 9.—7. århundrede og den babylonske kronologi fra 6.—1. århundrede f. Kr. Endvidere har han udgivet Sibyllinischer Sternkampf und Phaeton in naturgeschichtlicher Beleuchtung (Münster 1927).


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.