Fremtiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Fremtid.
Fremtiden har ofte givet anledning til spekulationer. Her postkort fra 1899/1900 med spekulation om udformningen af flyvemaskiner i 2000.

Fremtiden er en tidsperiode, der kommer efter nutiden i almen logisk opfattelse.

Fremtiden (set fra et givet tidspunkt) er således endnu ikke indtrådt. Nogle ting ved vi om fremtiden, f.eks. at tiden vil være gået og at vi vil dø, med andre forhold er det mere usikkert. Det at forudsige hvordan fremtiden bliver, kaldes også at spå.

Det er svært at spå, især om fremtiden. Der er flere videnskaber der beskæftiger sig hovedsageligt med at spå om fremtiden, eller forudsige udviklingen. Det gælder bl.a. meteorologi og økonomi der ud fra modeller og historiske data giver sandsynligheden for en bestemt udvikling. En meget omdiskuteret model indenfor geovidenskaben har forudsagt at klodens temperatur vil stige pga. udledning af CO2 og drivhuseffekten.

Det antages almindeligvis at fremtiden vil afhænge af forholdene i fortid og nutid, og man kan således forsøge at spå om fremtiden eller på mere videnskabelig basis forske i den. Man kan opsætte fremtidsscenarier og beregne forskellige mulige udfald.

Drømme og visioner er nødvendige for at forme fremtiden.

Den filosofiske retning, der betragter fremtiden som noget givet, kaldes determinisme.

Hvis man sprogligt vil udtrykke sig om fremtidige forhold, bruger man den grammatiske tid fremtid (futurum).

Et ældre dansk ord for fremtidig er "tilstundende". Eksempelvis "den tilstundende vinter" – den fremtidige/kommende vinter. Altså de stunder der kommer – der bliver til.

Bøger der foregår i fremtiden kaldes for Science Fiction.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


filosofiStub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.