Fri grundskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Friskole)
Spring til navigation Spring til søgning

Frie grundskoler, eller private grundskoler, er skoler, der er oprettet under "Lov om friskoler og private grundskoler". I folkemunde kaldet "friskoleloven". Begrebet omfatter traditionelle grundtvig-koldske friskoler, de større privatskoler i byerne (typisk opstået som realskoler), lilleskoler, kristne friskoler, katolske skoler, muslimske skoler, tyske mindretalsskoler, steinerskoler, freinetskoler m.fl. Frie grundskoler underviser elever på samme alderstrin som folkeskolen, men er selvstændige institutioner med egen bestyrelse. Pengene til at drive skolerne for kommer både fra et statstilskud som udregnes pr. elev på baggrund af koblingsprocenten samt forældrebetaling til dækning af det resterende, da statstilskuddet typisk ikke dækker de faktiske udgifter.

I skoleåret 2015/16 var der ca. 116.000 elever på friskoler og private grundskoler.[1]

Forældrekredsen har tilsyn med skolen, hvor deres børn går, og kan vælge mellem selvevaluering eller en certificeret tilsynsførende. Ved begge metoder bliver der ført tilsyn med undervisningens kvalitet, og om den står mål med undervisningen i folkeskolen. Frie grundskoler behøver ikke tilbyde alle klassetrin, men normalt er der fra 0. til 9. klasse.

Koblingsprocenten[redigér | redigér wikikode]

Koblingsprocenten angiver hvor stort et tilskud en fri grundskole modtager for hver elev, ud fra den gennemsnitlige elevudgift i folkeskolen 3 år tidligere. Hvis en elev i folkeskolen for eksempel i gennemsnit koster 60.000 kr, så modtager de frie grundskoler altså i 2017 ca. 75% af 60.000 kr, dvs. ca. 45.000 kr. pr. elev. Dette eksempel er baseret på en gennemsnitsbetragtning, da der er forskellige satser afhængig af klassetrin samt andre særlige forhold.[2]

Tabellen nedenfor viser koblingsprocenten for nogle tidligere år.

År Koblingsprocent
2010[3] 75%
2011 74%
2012 73%
2013 72%
2014 71%
2015 71%
2016 73%
2017[4] 75%

Foreninger for frie grundskoler[redigér | redigér wikikode]

Der findes en række foreninger for frie grundskoler, med tal fra ca. 2020:

Fagforeningen for de ansatte på frie grundskoler er Frie Skolers Lærerforening for lærernes vedkommende. Herudover er de ansatte organiseret i BUPL og 3F.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]