Amager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Amager
Satellitbillede af Amager
Satellitbillede af Amager
Geografi
Denmark location amager.svg
Sted Øresund
Koordinater 55°37′N 12°35′E / 55.617°N 12.583°Ø / 55.617; 12.583Koordinater: 55°37′N 12°35′E / 55.617°N 12.583°Ø / 55.617; 12.583
Areal 96,29 km²
Administration
Land Danmark
Kommuner Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune
Demografi
Folketal 196.047[1] (2018)
Amagerkone
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Amager (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Amager)

Amager (udtales på den lokale dialekt Arma'r) er en ø i Øresund på 96,29 km² ved Sjællands østkyst.

Der bor små 200.000 mennesker på Amager (196.047 per 1. januar 2017), og den er dermed Danmarks tættest befolkede ø. En person der er født eller er bosiddende på Amager, bliver kaldt en amager (udtales a'mager) eller halvt i spøg ama'rkaner".

Øen består mest af lavt, frugtbart land. Store dele af Amager er indvundet fra Øresunds lave vand siden 1600-tallet, hvor indvindingen startede med Christianshavn. Amager er alene i det 20. århundrede gjort mere end 1/3 større ved inddæmning af Kalveboderne i 1930'erne. I dag er store dele af Amager bymæssigt bebygget, selvom Dragør og Kastrup stadig har landbrug, skov og naturområder. Øens boligmasse består af både tæt bymæssig bebyggelse (på Amagerbro og i Sundby) og parcelhuskvarterer. Desuden rummer den københavnske del af øen en række udviklingsområder (fx Islands Brygge, Amaqer Strand, Ørestad, Papirøen (og i fremtiden Refshaleøen), der bidrager til en fortsat høj befolkningsvækst. Øen er omkranset af strande.

Administrativt er øen delt mellem Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Dragør Kommune. Den københavnske del er opdelt i bydelene Amager Øst, Amager Vest og Indre By (Christianshavn).

Amager er forbundet med Sjælland via indtil videre ni broer og tunnel og med Sverige via Øresundsbroen (eller Øresundsbron). Forløbet for en havnetunnel / østlig ringvej gennem Københavns Havn er ligeledes planlagt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Øen har fået sit navn efter sundet mellem Sjælland og Amager. På olddansk "Amikai" dannet af ami, et gammelt ord for sundet mellem Sjælland og Amager samt haki (= hage). Navnet betegner formentlig oprindelig Amagers sydspids Aflandshage, i betydningen Amagerlandshage.[2]

Nederlændere blev af Christian 2. i 1521 inviteret til at dyrke grøntsager på Amager for at kunne forsyne hans kone, dronning Elisabeth, med grøntsager. Nyere forskning tyder på, at indvandrerne i Store Magleby kom fra flere steder i de daværende Nederlande, inklusive det nuværende Belgien, hvor Elisabeth kom fra.

Amager var indtil omkring 1970, foruden meget andet, også det sted, hvor københavnerne afleverede deres affald. Derfor bliver øen til tider stadig (i folkemunde), kaldt for Lorteøen, efter at Kjøbenhavns Grundejeres Renholdningsselskab, i dag Renholdningsselskabet af 1898, oprettede en rensestation for latrinspande i Kløvermarken på øens nordlige del. Dette var den første organiserede affaldsordning i København.

Store dele af Amager er indvundet fra Øresund. Hele den næsten ubebyggede vestre tredjedel af øen blev indvundet i 1930'erne. En lidt mindre kunstig halvø findes ved Øresundsforbindelsens start, lige øst fra Kastrup.

Forbindelser til Sjælland og Sverige[redigér | redigér wikikode]

Amager er forbundet med Sjælland via otte broer og en metrotunnel. Broerne Knippelsbro, Langebro, Sjællandsbroen og Kalvebodbroerne, en unavngivet jernbane- og cykelbro lidt syd for Sjællandsbroen samt Bryggebroen, Inderhavnsbroen og Mini-langebro, som åbner i efteråret 2017. Desuden er Københavns Metro ført i tunnel fra Sjælland til Christianshavn tæt på Knippelsbro. Derudover er øen forbundet med Sverige via Øresundsbroen – fra Kastrup til Lernacken sydvest for Malmø.

Om sommeren sejler en cykelfærge mellem Dragør og Limhamn i Sverige, ligesom Havnebussen i Københavns havneløb sådan set også forbinder Amager og Sjælland.

Landvinding[redigér | redigér wikikode]

I mellemkrigstiden tørlagdes den vestlige side af øen, som stadig for en stor del er ubenyttet. Parken Amager Fælled, Bella Center, Ørestadsarealerne er de eneste anlagte dele af dette område, sammen med Øresundsmotorvejen. Marken på Vestamager er ikke dyrkbar og at bygge større bygninger er dyrere end andre steder i Københavnsområdet. I 1990'erne blev der også bygget en kunstig halvø ved Kastrup for Øresundsforbindelsen. Ved anlægget af Amager Strandpark øgedes Amagers areal yderligere. Også havneområdet, Prøvestenen og Refshaleøen på den nordlige østkyst har været en del af Øresund. Det samme gælder Christianshavn, der tilbage i 1600-tallet blev bygget ud på pæle fra Amagers østkyst.

Byer på Amager[redigér | redigér wikikode]

Byer på Amager (udover de dele der er en del af Københavns Kommune):

Den tidligere landsby Maglebylille er nu næsten forsvundet på nær et enkelt hus.

Lokale aviser[redigér | redigér wikikode]

På Amager findes en række lokale gratisaviser:

Udgives stadig[redigér | redigér wikikode]

Lukkede[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]