Amager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amager
Amager.jpg
Satellitbillede af Amager
Geografi
Denmark location amager.svg
Sted Øresund
Koordinater 55°37′N 12°35′Ø / 55.617°N 12.583°Ø / 55.617; 12.583Koordinater: 55°37′N 12°35′Ø / 55.617°N 12.583°Ø / 55.617; 12.583
Areal 96,29 km²
Administration
Land Danmark
Kommuner Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune
Demografi
Folketal 216.262[1] (2021)
Amagerkone
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Amager (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Amager)

Amager (udtales Ama'r) er en ø i Øresund på 96,29 km² ved Sjællands østkyst. Der bor 210.000 mennesker på Amager (209.462 per 1. januar 2020), hvilket gør den til Danmarks tættest befolkede ø.

En person der er født eller er bosiddende på Amager, bliver i folkemunde kaldt for en 'amagerkaner'.[2]

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Øen består mest af lavt, frugtbart land. I dag er størstedelen af Amager bymæssigt bebygget og en integreret del af Storkøbenhavn, selvom Dragør og Tårnby stadig har landbrug, skov og naturområder. Desuden ligger næsten en tredjedel af øen, Kalvebod Fælled, som blev indvundet fra Øresund i 1930'erne, ubenyttet hen uden bebyggelse eller opdyrkning.

Amagers østkystlinje udgøres i dag af strandparkerne Amager Strand og Kastrup Strandpark, samt Københavns Lufthavn og Dragør Havn, mens syd-vestkysten er præget af eng-områder og diger. Nord- og vestkysten afgrænses både af kaj-arealer mod Københavns Havn og dige. En mindre kunstig halvø findes ved Øresundsforbindelsens start, lige øst fra Kastrup

Øens boligmasse består af såvel tæt bymæssig karrebebyggelse (på Amagerbro, Islands Brygge, Christianshavn og i Sundby), boligblokke (primært Kastrup/Tårnby) og parcelhuskvarterer spredt over det sydlige Sundby, Kastrup/Tårnby og Dragør. De seneste 15 år er nye tætbebyggede områder som (ydre) Islands Brygge, Amager Strand/Strandlodsvej og Ørestad skudt op som nyudviklede bykvarterer. I de kommende år er ikke mindst Papirøen, Kløverparken og Refshaleøen udset til udviklingsområder, der forventes at bidrage til en fortsat høj befolkningsvækst.

Administrativt er Amager delt mellem Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Dragør Kommune. Den københavnske del er opdelt i bydelene Amager Øst, Amager Vest og Indre By (Christianshavn).

Amager er forbundet med Sjælland via indtil videre ni broer og en tunnel samt med Sverige via Øresundsbroen. Forløbet for en havnetunnel / østlig ringvej gennem Københavns Havn er ligeledes planlagt.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Amager har fået sit navn efter sundet mellem Sjælland og Amager. På olddansk "Amikai" dannet af ami, et gammelt ord for sundet mellem Sjælland og Amager samt haki (= hage). Navnet betegner formentlig oprindelig Amagers sydspids Aflandshage, i betydningen Amagerlandshage.[3]

Hollændere blev af Christian 2. i 1521 inviteret til at dyrke grøntsager på Amager for at kunne forsyne hans kone, dronning Elisabeth, med grøntsager. Nyere forskning tyder på, at indvandrerne i Store Magleby kom fra flere steder i de daværende Nederlande, inklusive det nuværende Belgien, hvor Elisabeth kom fra.

Amager var frem mod slutningen af 1960'erne hjemsted for Kjøbenhavns Grundejeres Renholdningsselskab, i dag Renholdningsselskabet af 1898, som oprettede en rensestation for latrinspande (og Københavns første organiserede affaldsordning) i Kløvermarken. Det gav dengang anledning til øgenavnet Lorteøen.

Forbindelser til Sjælland og Sverige[redigér | rediger kildetekst]

Amager er forbundet med Sjælland via ni broer og en metrotunnel. Broerne Knippelsbro, Langebro, Sjællandsbroen og Kalvebodbroerne, en unavngivet jernbane- og cykelbro (del af Øresundsbanen) lidt syd for Sjællandsbroen, samt Bryggebroen, Inderhavnsbroen og Lille Langebro.[4] Desuden er Københavns Metro ført i tunnel fra Sjælland til Christianshavn tæt på Knippelsbro. Derudover er øen forbundet med Sverige via Øresundsbroen – fra Kastrup til Lernacken sydvest for Malmø.

Om sommeren sejler en cykelfærge mellem Dragør og Limhamn i Sverige, ligesom Havnebussen i Københavns havneløb sådan set også forbinder Amager og Sjælland.

Landvinding[redigér | rediger kildetekst]

I mellemkrigstiden tørlagdes den vestlige side af øen, som stadig er stort set ubeboet. Parken Amager Fælled, Bella Center/kvarter og Ørestadsarealerne er de eneste anlagte dele af dette område, sammen med Øresundsmotorvejen. Marken på Vestamager er ikke dyrkbar og at bygge større bygninger er dyrere end andre steder i Københavnsområdet.

I 1990'erne blev der bygget en kunstig halvø ved Kastrup for Øresundsforbindelsen. Ved anlægget af Amager Strandpark øgedes Amagers areal yderligere. Også havneområdet, Prøvestenen og Refshaleøen på den nordlige østkyst har været en del af Øresund.

Det samme gælder Christianshavn, der tilbage i 1600-tallet blev bygget ud på pæle fra Amagers østkyst.

Byer på Amager[redigér | rediger kildetekst]

Byer på Amager (udover de dele der er en del af Københavns Kommune):

Den tidligere landsby Maglebylille er nu næsten forsvundet på nær et enkelt hus.

Lokale aviser[redigér | rediger kildetekst]

På Amager findes en række lokale gratisaviser:

Udgives stadig[redigér | rediger kildetekst]

Lukkede[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BEF4 Folketal pr. 1. januar fordelt på øer
  2. ^ DDO: amagerkaner
  3. ^ Nudansk Ordbog med etymologi
  4. ^ "Lille Langebro". realdania.dk. Hentet 31. maj 2018.
  5. ^ "Ama'røsten". Arkiveret fra originalen 11. juni 2019. Hentet 23. maj 2019.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.