Børsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Dagbladet Børsen eller Københavns Fondsbørs.
Børsen
Indgang til Børsen
Børsen

Børsen er en bygning på Slotsholmen i København. Den blev opført i 1620'erne som handelsbygning af Christian IV og fungerede helt op i 1800-tallet som varebørs. Frem til 1974 rummede bygningen Københavns Fondsbørs. Børsen regnes for et af de fineste eksempler på nederlandsk renæssance i Danmark. I dag er bygningen ejet af Dansk Erhverv, og fungerer derfor som kontorbygning og hovedkvarter for en af landets største erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byggeriet startede omkring 1619, og blev færdiggjort i 1623. Den østlige gavl var dog først færdig i 1640.

I starten blev stueetagen og første sal brugt som markedsplads med handelsboder. I 1855 blev bygningen købt af Grosserer-Societetet. I 1918 angreb anarkistiske arbejdsløse Børsen i det som er blevet kaldt Stormen på Børsen. Frem til 1974 rummede bygningen Københavns Fondsbørs. Bygningen ejes i dag af Dansk Erhverv.

Arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Udsigt fra dragespiret på Børsen mod Christiansborg.

Børsen blev opført af arkitekterne Lorenz van Steenwinckel og Hans van Steenwinckel den yngre. Børsen er blandt turister mest kendt for sit snoede tårnspir. "Dragespiret", som det hedder, er fra 1695 og er udformet som fire dragehaler, der snor sig om hinanden. Spiret har tre kroner på toppen, der symboliserede storriget Danmark, Norge og Sverige. I 1775 blev et nyt spir blev opført nogenlunde som det gamle, fordi der var fare for at det skulle styrte sammen. Selve spiret skulle efter sigende vogte huset mod fjendeslag og ildsvåde. I dag må man sige at der er en vis sandhed i det. Børsen har flere gange overlevet brande der har været i nærheden. Christiansborg har brændt flere gange, nabobygningen Privatbanken har været i brand og det samme har Proviantgården i Slotsholmsgade i 1992. Børsen er omkring 128 meter lang og 21 meter bred. Bygningens nuværende udseende er fra 1883. Der har været nogle små ændringer til tider.[1]

Kunst i Børsen[redigér | redigér wikikode]

I Børsen findes adskillige kunstværker, et stort antal portrætter, både portrætter af enkel personer og gruppeportrætter, dertil Lorenz Frølichs fire kartoner i kultegning af fire dyder arbejde, retfærdighed, mod og kærlighed. Men først og fremmest P.S. Krøyers store gruppeportræt Fra Københavns Børs og desuden en ny udgave af børsbilledet af Thomas Kluge med de 13 komitemedlemmer fra Handelskammeret. Derudover findes C.F. Høyers maleri Christian IV giver Tyge Brahe en guldkæde fra 1810, et Marinebillede af Anton Melbye fra 1863, Søstykker af Christian Mølsted fra 1890 og Badende ved stranden af William Scharff fra 1939.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Uddrag af G. F. Lassen, Bidrag til Börsens Historie i de förste halvhundrede Aar (1858): Online udgave.

Koordinater: 55°40′32″N 12°35′03″Ø / 55.67549°N 12.58412°Ø / 55.67549; 12.58412

Noter[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: